Klockan var 14.45 på eftermiddagen den 7 april och den tidigare Uppsalabon Elsie Haghnazarian arbetade som vanligt på Åhléns City vid Drottninggatan i Stockholm. Elsie arbetar som makeupartist i butiken och stod i närheten av kassan vid entrén. Hon berättar att hon plötsligt hörde en smäll utifrån och frågade en kollega vad det var som lät.

– Jag trodde först att det var åska. En liten stund senare hörs en explosion och jag såg massor av rök. Först trodde jag att det var en bomb som exploderat och att det var ett terrordåd. Sekunder senare rasar hela väggen in och lastbilen kör rakt in i butiken. Den stannade bara någon meter ifrån mig vid kassorna, säger hon.

Elsie berättar hur panik uppstod i butiken. Kolleger och kunder började skrika och sprang längre in i butiken för att söka skydd.

Artikelbild

| Elsie Haghnazarian arbetar på Åhléns City och stod bara meter ifrån väggen där Rakhmat Akilov körde in med den stulna lastbilen.

– Man inte hinner tänka efter, man börjar bara springa. Jag minns att jag var väldigt rädd och grät när vi sprang genom butiken.

Hur mår du i dag?

– Jag tänker mycket på den där dagen och terrordåd är något som vi kolleger har pratat mycket om redan innan det hände. Man visste att det skulle kunna hända i Sverige och att de troligaste platserna för ett terrordåd är Åhléns eller i tunnelbanan. Nu efter Drottninggatan vågar jag inte längre åka tunnelbanan till jobbet.

Under tisdagen väckte åklagare Hans Ihrman åtal mot Rakhmat Akilov. Han åtalas bland annat för terroristbrott och försök till terroristbrott. Terroristattentatet krävde fem människors liv och RakhmatAkilov har enligt åklagaren genom sina handlingar på Drottninggatan försökt döda 130 människor. Akilov ska enligt stämningsansökan ha rekognoscerat brottsplatsen innan dådet och ska ha spelat in en film på sin mobiltelefon där han svär trohet till terrorgruppen IS. Elsie Haghnazarian är ett av de över 130 vittnen som hörts om terrordådet och kommer att medverka under rättegången.

– Från början ville jag inte sitta i samma rum som honom, jag har haft fysiskt ont i magen och har varit rädd. Men trots det kommer jag att vara med på rättegången, även om det känns jobbigt att sitta i samma rum som honom är det viktigt att vittna.