Sedan 20 år tillbaka samlar Läkarmissionen in julklappar till barn genom julklappssatsningen Aktion julklappen. Förskolor, skolor och föreningar i länet samlar in klapparna som alla innehåller samma saker. Detta för att det ska vara helt rättvist och för att underlätta förtullningen av paketen till de olika länderna.

På Börje fritids, i Börje strax utanför centrala Uppsala, har man samlat in paket till Aktion julklappen sedan Läkarmissionen startade insamlingen.

– Vi brukar samla in 60–70 paket varje år, ungefär tio från oss på fritids, som vi slår in här tillsammans med barnen. De övriga paketen kommer från barnen själva. När insamlingen ska skickas till Läkarmissionen fyller vi på med både barnkläder och leksaker, berättar Anette Strand, fritidspedagog på Börje fritids där barn från sex år till årskurs fyra går.

Artikelbild

| – Vi brukar samla in 60–70 paket varje år, berättar Anette Strand, fritidspedagog på Börje fritids som varit med i projektet sedan starten.

Hon säger att barnen är mycket engagerade i insamlingen.

– Vi pratar om hur barn i de här länderna har det och ser de filmer som finns på Läkarmissionens hemsida. Barnen blir ganska tagna av att se detta, säger Anette Strand.

Samma sak upplever Birgitta Carlström, barnskötare på Ekuddens förskola i Ulleråkersområdet i Uppsala. De har sedan fyra år tillbaka deltagit i insamlingen och hon tycker att det är ett bra projekt att arbeta med när man ska jobba enligt förskolans läroplan.

– Genom insamlingen kan vi ta upp frågor som solidaritet och utanförskap till exempel. Och skillnaden mellan barn i olika länder. Det gör att barnen vill dela med sig. De ger gärna bort något, säger Birgitta Carlström.