– De har nästan abstinens! skämtar en medarbetare på Röda korset Kupan i Boländerna. Han pekar mot folkansamlingen som hänger på låset.

– Vi håller stängt måndagar. Så det brukar se ut såhär när vi öppnar igen på tisdagen, säger han och uppmuntrar UNT:s reporter att ta en bild.

Att kalla det abstinens är kanske väl att ta i. Det är snarare en folkrörelse – det är i alla fall så besökaren Lena Hedén ser på det:

Artikelbild

| Köerna fem minuter efter öppning i en av Uppsalas största second hand-butiker vittnar om populariteten för "Det återanvända plagget".

– Det är ju mer folk här i dag än på Åhlens en lördag, säger hon. Hon sitter i fiket och laddar krafterna för att snart ta sig vidare till dagens andra shopping-stopp på Erikshjälpen ett stenkast bort.

Årets julklapp 2018 är just det återanvända plagget när Handelns utredningensinstitut (HUI) presenterade årets julklapp på måndag morgo. Dlovan Kassab är verksamhetschef för Röda korset Uppsala:

– Äntligen! Det ligger rätt i tiden. Vi har noterat att folk blir mer och mer miljömedvetna. Vi måste ju göra något åt klimatet och att det blir årets julklapp är ju perfekt.

Samtliga besökare på Kupan som UNT pratar med är glada åt att secondhand-kläder är årets julklapp. Men alla är inte helt säkra på att de själva kommer köpa återanvända kläder till släkt och vänner.

Artikelbild

| "Det är bra att folk bryr sig om klimatet. Det får inte bli varmare än vad det är", säger Shadrooz Eriksson.

– Skor, det skulle jag kunna tänka mig att köpa och ge bort. Men när det kommer till t-shirts och sånt där är jag lite tveksam, säger besökaren Tobias Risemark. Han tipsar i stället om att barnböcker är bra att fynda på second hand.