"Kan göra mer mot våldsbejakande extremism"

Kommunens arbete mot våldsbejakande extremism saknar tydlighet. Det menar Jonas Segersam (KD). Nu vill han vaccinera unga mot antisemitism.

Jonas Segersam har kämpat för en handlingsplan mot våldsbejakande extremism och tycker att kommunen borde kunna göra mer.

Jonas Segersam har kämpat för en handlingsplan mot våldsbejakande extremism och tycker att kommunen borde kunna göra mer.

Foto: Felicia Andreasson/UNT arkiv

Uppsala kommun2019-09-29 20:00

Jonas Segersam (KD) kommunalråd, berördes av UNT:s reportaget om exnazisten Daniel från Uppsala. 

– Det var en stark och viktig berättelse som visar att insatser behövs, säger han. 

Han har profilerat sig med debattartiklar och politiska initiativ i frågan om extremistiska rörelser och radikalisering. 2016 la han en motion om en kommunal handlingsplan för arbetet mot våldsbejakande extremism. Ett tiosidigt dokument med en rad åtgärder mot tre typer av extremism: islamistisk, vit makt och den autonoma vänster radikala, togs också fram och gällde fram till 2018. Där nämndes både stöd till anhöriga och avhopparverksamhet.

Den planen är nu inarbetad i en bredare handlingsplan för trygghet och säkerhet. Olyckligt, tycker Jonas Segersam

– Nu har det här arbetet mist sin tydlighet. Våldsbejakande extremism nämns bara i två åtgärdspunkter. 

Kommunen tar bra initiativ, som att Expo nyligen bjöds in, men borde kunna vara ännu mer aktiv, menar Jonas Segersam. I en udda allians med Vänsterpartiet och Centern förslår han nu en vaccinationskampanj mot antisemitism i Uppsalas skolor i. Det skulle bland annat innebära att alla Uppsalas skolor ges möjlighet till besök av förintelseöverlevande innan utgången av 2020.

Reportaget om exnazisten Daniel visar på betydelsen av tidiga insatser, menar Jonas Segersam.

 – Min poäng är, precis som artikeln om Daniel beskriver, att den här typen av insatser har betydelse både för demokratiarbetet och för arbetet för mänskliga rättigheter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!