Kanske måste fler springa fortare

"Det går bra för Uppsala. Men läget är ändå akut", skriver Lennart Lindström i en analys av kommunens budget.

"Det går bra för Uppsala. Men läget är ändå akut", skriver Lennart Lindström i en analys av kommunens budget.

Foto: Montage/Staffan Claesson/UNT Arkiv

Uppsala kommun2019-12-04 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det går bra för Uppsala. Men läget är ändå akut. På onsdagen kallade kommunens finanskommunalråd Erik Pelling (S) till presskonferens om framtiden. Med sig hade han ekonomidirektör Ola Hägglund. De berättade att Uppsala kommun, som på några år vänt underskott till överskott, ska fortsätta att styra ekonomin, som det ser ut, med hårda nypor. Det innebär att kommunens anställda kan räkna med nya krav på effektiviseringar.

"Färre ska försörja fler. Vi måste göra mer för samma peng. Men de som jobbar ska inte springa fortare utan arbeta smartare och med ny teknik", förklarar Erik Pelling.

Anledningen är Uppsalas stora utmaningar. En är den så kallade demografin. Andelen äldre över 85 år kommer att öka kraftigt de kommande åren. Från nu och fram till år 2025 slår åldringsboomen igenom på riktigt. Under samma period ökar också antalet unga - speciellt i gymnasieåldern, där andelen nyanlända ingår.

Dessutom väntas statens nya system för utjämningsbidrag mellan fattiga och rika kommuner dränera Uppsala på 300 miljoner per år en bit in på 2020-talet. Redan nästa år ska kommunen punga ut med 57 miljoner. 

Erik Pelling tycker inte det är rättvist att tillväxtkommuner som Uppsala ska betala så mycket och har uppvaktat statsminister Stefan Löfven i frågan, senast i fredags. Uppsala skulle behöva mellan 100 och 200 miljoner kronor mer om året i statsbidrag för att hålla sig flytande.

Får vi det?

Nja, inte än. Men Pelling lovar att ligga på, annars kan det gå illa.

Hur illa beror på hur smart Uppsalas anställda kan jobba. Enligt färska siffror har de senaste årens effektiviseringar och besparingar minskat kommunens kostnader för verksamheter som äldreomsorg och skola högst dramatiskt. Åtgärderna värderas till 770 miljoner kronor om året. Det motsvarar 1,56 kronor i kommunalskatt, men räcker alltså inte för att klara ekonomin på lång sikt.

Går det då inte att höja skatten? 

Frågan är för tidigt väckt, tycker Erik Pelling. Dessutom känslig för Uppsalas mittenstyre där både Liberalerna och Miljöpartiet ingår. Bara Vänsterpartiet skulle jubla. Erik Pelling påpekar att flera Stockholmskommuner, trots en välmående befolkning, tvingats höja skatten på senare tid. Det visar att det går bättre för Uppsala.

Om Pelling och Mittenstyret inte ska tvingas följa efter måste kanske de som sliter i skolor och äldreboenden ändå springa lite fortare de kommande åren, med eller utan statsbidrag och ny smart teknik.

Uppsala kommun
Uppsala kommun