Varje vinter får katthemmet fullt upp med att ta hand om frusna katter. Sibylle Zetterberg vädjar till allmänheten att hjälpa utsatta katter så gott det går.

– Kan man så är det bästa att släppa in dem i sitt hus, man kan också göra ett frigolithus åt dem, ta dem till polisen eller ringa ett katthem, säger hon.

Hon berättar också hur polisen fick ta hand om en katt i Gottsunda förra veckan, men den hade hunnit blivit så nerkyld att det inte fanns något att göra.

– Katter är små djur, de förfryser utan protein och värme. Katten i Gottsunda var sköldpaddsfärgad och hade en svag ID-märkning i örat, känner man igen beskrivningen kan man kontakta polisen, säger Sibylle Zetterberg.

Katter kan ID-märkas med nummer i öronen. Den avlidna katten kunde inte identifieras då markeringen var sliten. Man kan även märka katter med hjälp av chip.

– Många katter vi har hos oss saknar en markering och de som har en har en så sliten att vi inte kan tyda den. Det är viktigt att lägga pengar på sin katt och märka den riktigt.

Sibylle Zetterberg berättar också att många hör av sig till dem och talar om att de har katter omkring sitt hus men att de är för skygga för att man ska kunna hjälpa den.

– Tar man in en skygg katt och ger den mat och värme brukar det visa sig att den blir väldigt sällskapssjuk efter bara någon dag, säger hon.