Den 23-åriga psykologstudent och den 26-årige läkarstudent som förra veckan häktades för människorov av en 25-årig Uppsalabo figurerar även i en utredning som handlagts av polisen i Lund. Misstankarna gäller cykelstölder i september, dels i Malmö, dels i Lund.
De båda har enligt utredningen vid båda tillfällena ertappats när de varit i full färd med att stjäla cyklar och ska då ha lastat sammanlagt över 20 cyklar på en släpkärra.
– Utredningen är avslutad och överlämnad till åklagare som ska fatta beslut i åtalsfrågan, uppger Cecilia Kjaersgaard, kommissarie vid polisen i Lund.
Det var den 28 december som en 25-årig man försvann från sin bostad i Uppsala. Den 2 januari greps den 23-åriga kvinnan och den 26-årige mannen i en bil där föremål som tillhör 25-åringen hittades. Åtta dagar efter bortförandet kunde polisen spåra 25-åringen till ett hus utanför Robertsfors, några mil norr om Umeå.

23-åringen och 26-åringen figurerar i ytterligare en polisutredning. I samband med en lägenhetsförsäljning ska 26-åringen ha försökt höja priset genom att låta 23-åringen lämna falska bud. En spekulant på lägenheten ska ha hotats när affären inte blev genomförd. Paret nekar till de brotten och nekar även till all inblandning i den 25-årige Uppsalabons försvinnande.
De båda är knappast typexempel på personer som brukar hålla på med kriminalitet. Den 23-åriga kvinnan skriver på sin Facebooksida att hon arbetar på bibliotek, stöder Röda Korset och tycker om att be. Hon berättar även hur poeten Vladimir Majakovskijs dikter berört henne i själen. 

Såväl 23-åringen som den kidnappade 25-åringen uppges känna varandra och vara aktiva kristna. Exakt vad som ligger bakom dramat är fortfarande okänt och advokater och andra inblandade har belagts med yppandeförbud.
– Utredningen fortsätter men vi går tills vidare inte ut med mer information om vad som framkommit, säger Lisa Sannervik, pressinformatör vid Uppsalapolisen.
Enligt 25-åringens målsägandebiträde Ylva Orrenius mår mannen efter omständigheterna bra.
– Han har nu fått vila ut och träffa sin familj. Han vill återvända till studierna i Uppsala så snart det går.