Förmiddag i ett sömnigt Rosendal. Futu­ristiska former och strama linjer med balkonger av tonade glasräcken. Ett fåtal bilar och fotgängare. Två brandbilar kör långsamt genom en smal passage av tillfälliga väghinder för att komma ut på Vårdsätravägen. Smattret av tennisbollar från arenan i närheten blandas med slagen från pålning. En karta visar ”område för fortsatt exploatering av Rosendal”. Södra Rosendal och Torgny Segerstedts allé är fortfarande en byggarbetsplats, trots att inflyttningen startade för tre år sedan. Varningsskyltar, betongsuggor och färgglada containrar är en del av gatubilden.

– Välkommen in! Vill ni ha kaffe?

Klara Säterberg tar leende emot i sin minitvåa. Ett litet kök med öppen planlösning in mot vardagsrummet ligger i direkt anslutning till hallen. Lägenheten är ljus och luftig och fylld till bredden med gröna växter. Här känns större än de 44 kvadraten fördelade på kök, vardagsrum, sovrum och badrum.

Artikelbild

| Gott kaffe. Klara älskar kaffe. I köket ryms både kaffekvarn och exklusiv kaffebryggare.

Klara går direkt för att mala bönor i en elektrisk högljudd kaffekvarn som samsas med en exklusiv kaffebryggare i rosa på köksbänken. För tillfället har hon armen i bandage efter en nyligen utförd axeloperation, men manövrerar ändå apparaterna obehindrat.

– Jag är kaffesnobb! Förut hade jag en kaffemaskin på sängbordet, men nu går pojkvännen upp på morgonen och brygger en kopp åt mig.

Hur kom det sig att du flyttade hit?

– Jag sökte med ljus och lykta efter boende i hela stan, men hade alltför kort kötid för att få en hyreslägenhet. Jag ville undvika att flytta runt till olika studentkorridorer och i stället hitta en lägenhet där jag kunde bo kvar länge. Då jag tidigare gått på Rosendalsgymnasiet och stormtrivdes där, låg området mig varmt om hjärtat.

Artikelbild

| Öppen planlösning. Klara uppskattar att köket inrymmer diskmaskin.

Klara berättar att hon en kväll slötittade på Hemnet och hittade den här lägenheten.

– Jag föll för planlösningen direkt med den tio kvadratmeter stora balkongen, badrum med tvättmaskin och torktumlare. Och så diskmaskin – varje students våta dröm!

Artikelbild

Odling. På balkongen odlas bland annat gurka, chili, jordgubbar, sallat och sockerärtor.

Efter tre år stormtrivs Klara fortfarande.

– Det har blivit så trevligt här!Rosendal har vuxit fram till en egen stadsdel. Nya restauranger dyker upp varje vecka. Här finns sushi, pizza och en jättemysig kvarterskrog dit vi brukar gå och ta ett glas vin. Dessutom har de byggt mataffär och ett supergym i två våningar. Det ska bli löpbana på taket.

Artikelbild

| Futuristiska former. Strama linjer och sparsmakad färgsättning på Torgny Segerstedts allé.

Klara ser i princip bara fördelar med området och nybyggandet och håller inte med om kritiken med likriktighet eller att det byggs för tätt.

– Då det är olika företag som bygger så blir utformningen och fasaderna på husen väldigt olika. Jag tycker att det är snyggt gjort, inte alls en känsla av massproducerat som i andra områden av stan.

Artikelbild

| Blommor. Klara har börjat odla på höjden då fönsterbrädorna inte räcker till för alla plantor.

När Klara flyttade in i området för tre år sedan var hennes hus det enda som var byggt.

– Tre hus till har byggts efter jag flyttade in. Nästan varje gång jag tittar ut har det skett något nytt. Ett nytt tak, ett nytt garage. Innergården har precis blivit klar. Det är spännande!

Artikelbild

| Studentlägenhet. Den välordnade lägenheten bär få spår av studentliv. Endast den stora rosa flamingon ”Bjarne” visar att en student bor här.

Ser du inga nackdelar med att bo i ett expansivt område?

– Att bo mitt i en byggarbetsplats kan vara lite jobbigt med allt buller. Jag uppskattar dock att området är så genomtänkt. Trots att jag har alla mina fönster mot gården och att de har byggt hus mittemot har jag inte fått någon insyn. Den enda nackdelen är att jag fått två timmar mindre kvällssol på balkongen sedan de nya husen tillkommit.

Klara verkar onekligen stormtrivas på alla sätt.

– Det är en bra blandning av folk här. I min trappuppgång bor både studenter, pensionärer och barnfamiljer. Närheten till stan är också en stor fördel. På en kvart är jag nere på stan med cykel. Nedförsbacke hela vägen. Och fem minuter till BMC där jag pluggar till sjuksköterska.

Bad i Sunnersta och skogen inpå knuten får också Klara att trivas.

– Jag är en riktig Skogsmulle. Har jag en ledig eftermiddag packar jag kaffetermosen och beger mig ut i skogen. Just nu är jag väldigt spänd inför svampsäsongen. Jag har precis gått med i en svampgrupp på Facebook för att lära mig mer.

Förutom skogspromenader ägnar Klara en stor del av fritiden till att odla. Balkongen är fylld till bredden med välvuxna plantor som hon drivit upp från frön.

– Jag odlar nog mer än vad man borde på en vanlig balkong! På våren har jag planteringsstudio inne i lägenheten. Det blir lite trångt.

Vad odlar du?

– Olika tomatsorter, gurka, chili, jordgubbar, sallat, sockerärtor, grönkål, vax- och rosenbönor. Min gurka som är klar att skörda är jag extra stolt över. Den trivs i medelhavsklimatet på balkongen. Sedan är det verkligen roligt att se hur mycket insekter som hittar hit till balkongen nu när jag odlar för tredje året.

Hur ser framtiden ut?

– Jag har en termin kvar på sjuksköterskeprogrammet. Sedan blir det nog jobb på Akademiska. Planen är att specialisera mig inom kirurgi. Och det bästa är att jag kan bo kvar här i många år till.