Förhandlingarna mellan partierna har pågått sedan valresultatet den 9 september då de rödgröna och de borgerliga fick exakt lika många mandat i regionfullmäktige.

– Jag kan bekräfta att vi i Alliansen har kommit fram till en överenskommelse om att styra regionen i majoritet tillsammans med Miljöpartiet. Detaljerna för samarbetet kommer att presenteras under förmiddagen, säger Stefan Olsson, regionråd för Moderaterna.

Tillsammans samlar Alliansen och Miljöpartiet 35 av 71 mandat i regionfullmäktige. Det betyder att det inte har en klar majoritet utan kommer behöva stöd från fler partier. Tidigare har Malena Ranch (MP) uppgett för UNT att man i ett sådant läge kommer att få majoritet i styrelser och nämnder och i enskilda frågor få förhandla med de övriga partierna. Under den gångna mandatperioden har Miljöpartiet styrt i minoritet tillsammans med Socialdemokraterna.

På fredagsförmiddagen har Alliansen och Miljöpartiet tillsammans kallat till en presskonferens där de ska presentera ett förslag på ett nytt styre för Region Uppsala.

Hur har ni kommit överens?

- Det har varit en väldigt intressant resa. Det har varit lite som när man skaffar sig en ny kompis, man undrar om man är kompisar eller inte? Våra förhandlingar har gått från trevande frågeställningar till något jag vill kalla ömsesidig respekt. Vi har förståelse för att vi är olika men vi ser också möjligheter till att kompromissa med varandra, säger Stefan Olsson.

Hur känns det för dig som under den här mandatperioden varit oppositionsledare att ha fått över Miljöpartiet på er sida?

– Min uppgift från partiet är att försöka få igenom så mycket moderat politik som möjligt. Efter valet hade vi ett resultat där ingen fick egen minoritet. Alliansen hade möjligheten att fortsätta i opposition, försöka styra i minoritet eller söka samarbete med Miljöpartiet. Jag tror att det här var det bästa alternativet för att få igenom så mycket bra politik som möjligt.