Med grönfärgat hår möter Lisa Anckarman mig i trappan upp till hennes lägenhet. Det är första gången vi träffas och hon är klädd i en rosa, lite bylsig huvtröja, avklippta långa skinnhandskar med rosa tryck och ett par svarta stretchbyxor med stora hål på knäna. Innan jag hinner sträcka ut handen för att hälsa öppnar hon famnen och ger mig en välkomnande kram.

I Lisa Anckarmans mysiga vindslägenhet på Thunbergsvägen i Kåbo finns det kläder i stort sett överallt. Hennes glittriga festklänningar hänger på galgar bredvid den ljusgråa vardagsrumssoffan och mot en annan vägg, strax under det sneda taket, hänger ett 50-tal glittriga halsband i en lång rad. På motsatta sidan rummet står nästan lika många par skor prydligt uppställda i tre rader.

– Men det där är min killes. Han är faktiskt just nu ute och köper ett par nya skor, säger Lisa Anckarman glatt och berättar att Mike, som hennes pojkvän heter, också är klädintresserad.

Artikelbild

| Lisa Anckarman utsågs till Uppsalas bästa bloggare tidigare i höst.

Att odla en egen stil är avgörande för Lisa Anckarman. Mode är inte bara ett intresse, det är hennes jobb. Sedan ett par år tillbaka arbetar hon inte längre som make up-artist utan ägnar den mesta tiden åt sitt eget personliga varumärke.

För tre veckor sedan utsågs hon för andra gången till Årets bloggare på Uppsala Vimmel Awards. Bloggen ”Lices.se” har hon haft sedan 2014.

– Det var en väldigt härlig känsla och jag och mina kompisar skrek rakt ut. Att jag vinner något i Uppsala blir ju inte viralt direkt, men min plattform är ju här och folk lär känna mig och det kan ge många jobbmöjligheter.

Lisa Anckarman är alltså modebloggare. Men inte en bloggare i vanlig mening, hon är en så kallad influencer, en digital påverkare inom mode och skönhet och plattformen är sociala medier som Instagram, Snapchat, Facebook och Youtube. Målgruppen är främst unga modeintresserade kvinnor mellan 18 och 30 år, en grupp som är mycket aktiv i sociala medier.

Artikelbild

| Vill inspirera. "Mitt råd till alla föräldrar är att skapa starka ungdomar som tror på sig själva, vågar stå för sina åsikter och vågar säga ifrån", säger Lisa Anckarman.

Snapchat, som är det sociala media som ökar mest just nu, fungerar så att man spelar in en kort film med sin mobil och delar med andra användare. Filmen finns sedan kvar i 24 timmar innan den försvinner.

Lisa Anckarman har jobbat hårt med både blogg och sociala medier under två år för att få så många följare som möjligt. På Instagram har hon till exempel i dag närmare 38 000 följare och på Youtube har hittills 8 000 personer valt att prenumerera på hennes kanal.

Artikelbild

| Uppvuxen med mode. Lisa anckarmans föräldrar jobbade som modeller när hon var liten. "Mode är ett enkelt sätt att utrycka hur jag mår och att jag är lite annorlunda. Tyvärr är det ju så att om man är en blond tjej med mycket smink så tror folk att man är en bimbo."

– Jag delar inte med mig lika mycket av mig själv på bloggen längre, utan det blir på Snapchat. Där kan man följa mig varje dag. Man kan säga att bloggen är inspiration, Instagram är yta, Snapchat är personlighet och Youtube är ... vad ska man säga, alltet liksom. Eller jag vet inte, jag har inte tänkt igenom det här riktigt, skrattar Lisa Anckarman.

– Det jag satsar på mest just nu är Youtube eftersom det är där jag behöver växa mest. Och så är det så kul med rörlig bild.

Lisa Anckarman är glad och intensiv och kallar sig själv för diva, exhibitionist och feminist. Hon har alltid gillat att synas och höras och var ensambarn tills hon var tio år. Hon fick mycket uppmärksamhet från föräldrarna som själva jobbade som modeller. Intresset för mode och kläder har alltid varit en självklarhet.

– Mode är min personlighet på utsidan och ett enkelt sätt att utrycka hur jag mår och att jag är lite annorlunda. Tyvärr är det ju så att om man är en blond tjej med mycket smink så tror folk att man är en bimbo. Det är hemskt att det ska vara så, men som ung kvinna blir man inte tagen på allvar om man inte gör något extra.

Datorn och mobiltelefonen är hennes arbetsredskap och en stor del av jobbet gör hon hemma i lägenheten, där det finns gott om speglar och även studiolampor. Två dagar i veckan jobbar hon som konsult på ett företag i Stockholm och förmedlar affärer till andra bloggare.

Men det är hennes eget varumärke och rollen som produkttipsare och modeinspiratör som är huvudfokuset.

– Om ett företag vill synas hos mig och jag tycker om det från hjärtat – för det är jag skitnoga med – så tackar jag ja. Sedan bestämmer vi ett pris och så utför jag jobbet. Och då kan det antingen handla om att jag gör en Youtube-video eller att jag kommer till deras studio och tar modellbilder med deras kläder. Sedan läggs det upp på deras hemsida och jag lägger upp i mina medier också. Eller så kan det bara vara så att de vill ha upp ett budskap på mitt Instagram.

Men hur vet dina följare att det du tipsar om verkligen kommer från dig och inte bara är reklam?

– Det står ju alltid att det är reklam om det är reklam. Sedan finns det ju alltid folk som blir irriterade och skriver ”varför skriver du om det här hotellet, jag förstår ju att du får pengar för att bo där”. Ja, men jag skulle ju inte ha bott där om jag inte tyckte att det var fint, förstår du? Det är ju mitt jobb, det är inte konstigare än att det är en annons i en tidning. Men folk känner sig lätt lurade.

Kan det vara så att vissa känner sig lurade när de förstår att du väljer produkterna för att du får pengar?

– Ja, lite så är det ju så klart. Jag måste ju också gå runt, men jag skulle ju aldrig tvinga någon att köpa nånting. Och det är jätteviktigt för mig att mina följare kan lita på att jag verkligen tycker det jag skriver.

Lisa Anckarmans bloggande tog fart på allvar efter att hon 2014 varit en av deltagarna i dokusåpan ”Top Model” i TV3 och senare i ”Jagad av hundar” i samma kanal. Hon slutade sitt jobb som make up-artist och blev digital influencer på heltid. I somras deltog hon i det uppmärksammade podcastprojekt ”Skapa skillnad”, där hon tillsammans med tre andra kändisbloggare pratade om näthat.

– Vi behöver ju verkligen fler bra förebilder och vi fick extremt bra reaktioner. Sedan finns det alltid några idioter som skriver att man ska dö. Men jag väljer att inte lyssna på sånt.

Har du slutat att ta åt dig av näthat?

– Det är klart att man har blivit hårdhudad, men vissa saker tar man ju åt sig av ändå.

Vad är ditt råd till ungar tjejer som vill bli bloggare som du? Hur ska de hantera näthatet?

– Mitt råd är inte till tjejerna, utan till deras föräldrar. Och det är att skapa starka ungdomar som tror på sig själva, vågar stå för sina åsikter och vågar säga ifrån. Man kan inte stå emot allt det här själv när man är tolv år, man måste ha en grund, säger Lisa Anckarman och berättar att hon själv fått möts av näthat dagligen och ibland även får hon oönskade nakenbilder och filmer skickade till sig.

Näthat har också varit ett av ämnena när Lisa Anckarman under initiativet ”Svenska hjältars” höstturné pratat inför högstadielever i fem svenska städer. Tillsammans med bland andra Mark Levengood och Youtube-profilen William Spetz blev det flera känslosamma elevmöten i Gävle, Stockholm, Örebro, Karlstad och Vällingby.

– Det var extremt givande och bland det jobbigaste jag gjort. Det kom fram ungdomar som grät och berättade att de inte har några vänner. Några berättade att de gör sig själva illa på nätterna och att föräldrarna är alkoholister.

Att hjälpa och påverka andra människor är något hon vill fortsätta med. Framöver skulle Lisa Anckarman vilja jobba med radio eftersom hon tycker om att ”snacka och inspirera”.

– Jag gillar ju verkligen när folk hör och ser mig, så har det alltid varit. Och jag tycker att jag har jävligt mycket bra att komma med.

 

Min bästa söndag
VAKNAR ...
... vid 9.30 och slår igång kaffet. Till det bubblande ljudet av kokaren och doften av bönorna tar jag på mig någon stor T-shirt och slår upp datorn. Jag betar av några enstaka e-mail från ihärdiga företag som jobbar dygnet runt även på helgerna. Mike vaknar vid 11.30 och tar med sig täcket till soffan där han myser ner sig, klistrad tätt intill mig.

EFTERMIDDAG
Dansdags med min dansgrupp Phantoms. Vi koreograferar, skrattar högt och slåss om spegelplatserna. Det är ett perfekt sätt att umgås med sina bästa vänner och träna hela kroppen samtidigt.

KVÄLL
Jag beställer hem hämtmat från Jalla efter dansen. Plocksallad med hummus till mig och kycklingkebab till Mike. Vi äter och myser framför ”Svenska fall för FBI” eller ett missat ”Bonde söker fru”-avsnitt. Att titta på tv är min meditation och jag älskar dokusåpor.

LÄGGDAGS
Nybäddat! Jag älskar känslan av krispiga lakan och den ljuvliga doften av sköljmedel. Motsatsen står jag knappt ut med och det har hänt att jag gått och duschat och bäddat om mitt i natten för att jag fått panik av att det inte är rent.