Polisen klassar knivar som gatustridsvapen, precis som knogjärn och basebollträn, och de används vanligtvis i missbrukskretsar och bland ungdomsgäng. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) är knivar det redskap som tar flest liv i hela landet.

– Knivar används i stort sett bara i ett syfte: att begå våldsbrott. De är lätta att införskaffa, att dölja och används ofta vid personrån. Dessutom är straffen för innehav ganska låga, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala och Knivsta.

LÄS MER: Skjuten knivman häktad för mordförsök

Brott mot knivlagen är ett ringa brott som resulterar i böter – inte i fängelse. Däremot kan innehav få olika brottsrubriceringar beroende på i vilket sammanhang det förekommer. Vid knivinnehav i samband med ett politiskt evenemang eller en fotbollsmatch kan det klassas som förberedelse till grov misshandel, uppger polischefen.

– Om du inte har behov av en kniv i ditt vardagsarbete får du inte ha den på allmän plats. Ifall vi hittar dessa föremål när vi visiterar folk tar vi de alltid i beslag, säger Jale Poljarevius.

LÄS MER: Knivattack på Stora Torget

I samband med Uppsalapolisens särskilda gänginsats, SGI, har 59 gatustridsvapen beslagtagits från grovt kriminella individer med gänganknytningar under de senaste två åren. Totalt har 60 brott mot knivlagen blivit anmälda i Uppsala och Knivsta perioden 1 januari – 30 april 2018, vilket är tolv färre än vid samma period 2017. Bortsett från fjolårets förhöjda siffror har statistiken mestadels varit oförändrad över de senaste fem åren (se faktaruta).