april

Hela 70 kilo bestick får Uppsala vatten & avfall sortera ut ur de knappt 600 ton matavfall som varje vecka kommer in till deras anläggning. 70 kilo metall som inte har där att göra. För att få bukt med felsorteringen och öka medvetenheten kring vad som egentligen är matavfall så har bolaget i drygt en månads tid konstruerat en tron av alla bestick som kommer in vecka efter vecka.

– Vi såg mängden bestick och då sa nån att man skulle kunna bygga en hel tron av det. Det är lätt att en tänker att "det är bara min gaffel som råkade slinka med", men många andra gör också samma misstag och i längden blir det många, säger Jasmin Eklund, kommunikatör på Uppsala vatten & avfall.

Artikelbild

| Hur en 140 kilos metalltron tillverkad av bestick ser ut kommer gå att beskåda från den 13 mars då den ställs ut på Pumphuset i Uppsala.

Det verkar vara just så att gafflar och knivar råkar slinka med ner i soporna. Av de många kommentarer som Uppsala vatten & avfall fått sedan de berättade att tronen skulle byggas så har flera som arbetar med skolkök och brickluncher sagt att de tror att slarv kan ligga bakom den stora mängden bestick.

– Vi tror ju inte att folk slänger besticken med flit. Men det blir problem när metallen fångas upp med magneten, tyvärr följer då matavfall med som annars skulle kunna bli biogas istället, säger Jasmin Eklund.

Det är drygt två veckors ranson av bestick som använts för att skapa tronen. Hur en 140 kilos metalltron tillverkad av bestick ser ut kommer gå att beskåda från den 13 april då den ställs ut på Pumphuset i Uppsala.

– Då är man välkommen att provsitta. Förhoppningsvis kommer man att tänka till lite extra när man sorterar sitt matavfall. Vi önskar ju att vi inte behövt bygga tronen, säger Jasmin Eklund.

felix.blom@unt.se