Kommentar: "I klartext betyder det neddragningar"

Lennart Lindström.

Lennart Lindström.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2017-04-24 21:47

LÄS MER: Här klubbas utbyggnaden av Fyrishov

De rödgrönas finanskommunalråd i Uppsala, Marlene Burwick (S), är nöjd. På två år har hon lyckats vända Uppsala kommuns resultat från ett minus på 165 miljoner kronor till ett plus på 381 miljoner, trots bostadskris och stor flyktinginvandring. Ett av löftena hon gav efter valet 2014 är uppfyllt - ekonomi i balans.

”Resultatet är en effekt av ett systematiskt arbete med att effektivisera och prioritera inom och mellan kommunens

verksamheter”, skriver Marlene Burwick i förordet till bokslutet för 2016. I klartext betyder det neddragningar. Varje nämnd har tvingats nagelfara sina kostnader. Insatserna för hemtjänst inom vård och omsorg har kapats, kommunens satsning på hospice lagts ned, hemspråksundervisningen slaktats. Senaste neddragningen som vållat debatt är stödet till barn med särskilda behov som minskat så mycket så att friskolan Kajan tvingats stänga sitt gymnasium - nu backar visserligen de rödgröna och har tillsatt en utredning om hur stödet ska se ut i framtiden, men kritiken har varit hård.

Alliansen tycker att de rödgröna sparar på de svagaste och har en njugg inställning till privata initiativ. Men visst fog: bokslutet visar att andelen privat verksamhet, som ökat år från år, nu har stannat på 35 procent. Samtidigt välkomnar de fyra allianspartierna det positiva budgetresultatet, men tycker inte att de rödgröna åstadkommit något av egen kraft. Utan statsbidrag från regeringen så skulle det bara blivit 24 miljoner i överskott - kommunen har ju både fått byggbonus, extra pengar till skolan och flyktingstöd. Utöver det har pengarna flutit in genom skattehöjningen på 30 öre.

När det gäller takten i bostadsbyggandet har kritikerna legat lågt. Moderaterna var visserligen skeptiska i början, räknade de bygglov som de rödgröna sade nej till och tippade att kommunalrådet Erik Pelling (S) inte skulle palla trycket. Det har han gjort. Pelling tycks i dag säga ja till det mesta, trots protester mot höga hus i Ulleråker och förtätningar i Eriksberg.

Men åren går fort och det är snart val igen. Frågan är vad väljarna kommer att tycka. Fullt drag i bostadsbyggandet signalerar handlingskraft och kan bli en rödgrön fjäder i hatten trots alla konvulsioner. Inflyttningen är lika stark nu som tidigare och de flesta vill ha tak över huvudet inte bara för sig själva utan också för sina barn och barnbarn.

Ekonomi i balans kan vara svårare att ta poäng på om den mest förknippas med neddragningar. Å andra sidan är storstädningen redan gjord och då kan det finnas utrymme för nysatsningar lagom till valet 2018.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om