Allt fler kärlekspar i Uppsala förevigar sina känslor genom att fästa hänglås på Islandsbron eller Järnbron. Ofta förses låset med de förälskades namn innan nyckeln kastas i vattnet. Samma tradition finns på många andra håll i världen.

I och med att den här sedvänjan anammats av allt fler Uppsalabor har de båda broarna försetts med så många lås att kommunen bestämt sig för att agera.

Hittills under den här veckan har hänglåsen tagits bort från Islandsbrons räcken. Gatuchefen Michael Eriksson motiverar det med att låsen förfular de konstverk som finns på broarna.

Artikelbild

Konstverk. Islandsbrons räcken har utformats av Uppsalakonstnären Olof Hellström. Idag hänger där även ett par hundra lås.

– Broarna är en del av Uppsalas historia och ska vårdas inte bara tekniskt. Broarna är kulturinslag i Uppsala, säger han.

Han nämner att Järnbron mellan Linnégatan och St Johannesgatan har anor sedan 1848 och omnämns i Gunnar Wennerbergs sångduetter Gluntarne. Vad gäller Islandsbron har dess räcken utformats av Uppsalakonstnären Olof Hellström som även försett dem med utsmyckningar i metall.

I och med att hänglåsen har satts fast av förälskade par är ju känslor inblandade. Är det inget ni tar hänsyn till?

– Nej. Jag förstår att folk väljer att sätta fast låsen vid broar, det är ju symbol för något som övervinner. Och handlade det bara om några enstaka lås vore det en annan sak. Men nu har de blivit så många att vi måste göra något, tycker Michael Eriksson.

Artikelbild

- Jag tycker det är okej med låsen. Det är en trevlig romantisk tradition. Men vore det fler hänglås här på bron kanske det kunde vara störande, tycker Hilary Mycroft.

Han säger att kommunen kanske kan sätta upp någon anordning vid broarna där folk kan fästa sina lås, men utan att det påverkar konstverken, en idé han framfört till kulturförvaltningen.

När UNT skrev om låsen 2013 var kommunens hållning en annan. Då var beskedet att låsen skulle få sitta kvar. Om kommunen tänkte plocka ner dem i samband med någon renovering kunde det bli tal om annonser för att informera berörda låsägare. Men sedan dess har alltså låsen blivit fler.

Artikelbild

- Ta bort låsen, jag ser ingen mening med dem. De gör bara att bron ser ful ut, säger Xavier Navarro.

Hur agerar då kommunen när det gäller andra konstverk som invånarna sätter egen prägel på? Kulturnämndens ordförande Peter Gustavsson (S) skriver i mejl till UNT att det är svårt att svara principiellt.

– Det beror på hur den prägeln ser ut. Det finns en konstnär som virkat strumpor och mössor till gestalterna på konstverket runt fontänen på Vaksala torg. Det kan jag tycka är kul och ett fint tillägg, som dessutom är lätt att plocka ner om det blir skräpigt och fult med tiden.

Artikelbild

- För min del spelar det ingen roll att det sitter lås på bron, de kan få sitta kvar, säger Stefan Karlsson.

– Hänglås på en bro är ju en romantisk tradition med koppling till filmens värld, men på fel ställe löper det risk att bidra till oxidering och rost som skadar underlaget, menar Peter Gustavsson.