Kommunen kritiseras av Stadsmissionen

Stadsmissionen i Uppsala kritiserar kommunen för att de inte mäter hur många av Uppsalaborna som är hemlösa.

Socialnämndens ordförande Eva Christiernin (S).

Socialnämndens ordförande Eva Christiernin (S).

Foto: Christine Richter/Sven-Olof Ahlgren (UNT arkiv)

Uppsala kommun2019-11-15 08:44

Johanna Rudmark Hagström är socialchef vid Uppsala stadsmission. Hon säger sig inte ha hört någon förklaring till varför kommunen inte för statistik över hemlösheten i Uppsala.

– Det blir lite konstigt när vi pratar med kolleger i andra städer och inte har några siffror för Uppsala att visa upp, säger Johanna Rudmark Hagström och fortsätter:

– Som det är nu kan vi på ett ungefär uppskatta antalet hemlösa, men vi kan exempelvis inte med säkerhet säga om det är 10 eller 100 av dem som har barn.

Johanna Rudmark Hagström påtalar att den hemlöshet som avses inte enbart innefattar personer som behöver sova på gatan:

– Det är ett samlingsbegrepp för samtliga personer som behöver lösa sin boendesituation från dag till dag.

Eva Christiernin (S) är ordförande för socialnämnden i Uppsala kommun. Hon menar att den statistik som Stadsmissionen efterfrågar finns hos socialförvaltningen, men att den i nuläget inte är sammanställd och tillgänglig på det sätt som Uppsala stadsmission önskar.

– Socialtjänsten har en bra överblick. Vi kan snabbt få fram siffror på exempelvis hur många familjer som söker hjälp med boende.

Eva Christiernin menar emellertid att kommunen kan bli bättre på att delge Stadsmissionen den statistik som de efterfrågar. Hon säger att det kan komma att ske inom ramen för ett samarbete med Stadsmissionen som finns med i kommunens budget för 2020.

– Jag uppskattar att de lyfter den här frågan och ska ta upp det på ett möte vi ska ha med dem nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!