För tre år sedan blev 25-åringen från Uppsala ihjälskjuten på en parkeringsplats i Kista i norra Stor-Stockholm. En 19-årig man åtalades för mord men friades av tingsrätten.

Nu står det klart att den dödade 25-åringens mamma inte får någon så kallad brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten.

Om en person avlidit till följd av brott kan anhöriga i vissa fall få pengar av staten för att täcka exempelvis begravningskostnader eller skada till följd av "sveda och värk".

I fallet med 25-åringen ger dock Brottsoffermyndigheten avslag. Det aktuella brottet skulle i och för sig kunna ge de anhöriga rätt till ersättning, skriver Brottsoffermyndigheten, men tillägger att det inträffade måste ses i ett kriminalpolitiskt sammanhang.

Om brottsoffret genom sitt uppträdande i samband med brottet eller på annat liknande sätt ökat risken att skadas kan det begärda beloppet sänkas.

Brottsoffermyndigheten bedömer att dödsskjutningen troligen var en uppgörelse i kriminella kretsar. Dessutom var 25-åringen dömd för flera brott och ska ha levt ett kriminellt liv vid tiden för mordet.

Enligt praxis blir därmed ersättningen noll kronor.

I en tidigare version av artikeln har UNT felaktigt skrivit att det var en annan anhörig som begärde ersättning. UNT beklagar misstaget.