Sverigedemokraterna anser att polisen inte gav dem tillräckligt stöd när de utsattes för stenkastningen.

Det var under lördagen i förra veckan som representanter från Sverigedemokraterna med tillstånd från polisen ställt upp ett tält vid S:a Maria kyrka i Stenhagen. Detta för att höra närboendes åsikter om det islamiska center som det finns planer på att bygga i närheten. Under tiden de var där kom larm till polisen om att personer kastat ägg och sten mot partimedlemmarna.  
Nu menar Sverigedemokraterna att polisstyrkan som kom till platsen inte gjorde nog för att förmå stenkastarna att sluta.

– Det var bland det mest frustrerande och kränkande jag har varit med om. Polisen var bitvis på plats, men valde att avstå från att gripa de få gärningsmännen, säger Simon Alm, ordförande för SD Uppsala, i ett pressmeddelande.

På onsdagseftermiddagen meddelade partiet att ett möte mellan partiförträdare och Uppsalapolisen kommer att hållas under torsdagen, med anledning av händelsen och partiets kritik.

Jonas Eronen, presstalesperson vid polisens region Mitt, kommenterade händelsen i Stenhagen tidigare på onsdagen. Han har en annan bild av vad som inträffade vid SD:s tält:

– Vi fick larm om stenkastning och åkte dit. Efter en bedömning på platsen kallades ytterligare en enhet dit. Stenkastarna försvann och poliserna lämnade platsen. Då kom de som kastade sten tillbaka, säger han. 

En enhet stannade under resten av sammankomsten och stenkastningen upphörde, enligt Jonas Eronen. 

– Sammankomster med tillstånd ska genomföras, det är det som gäller, säger Jonas Eronen.