Kvinnan som är i 30-årsåldern misstänks för sex grova stölder och tio fall av bedrägeri. Stölderna har enligt åklagaren skett i livsmedelsbutiker i Uppsala, Sundbyberg och Göteborg. De har riktats mot äldre kvinnor som i obevakade ögonblick blivit av med handväskor och plånböcker. Bevisningen består bland annat av övervakningsfilmer från butikerna:

– Man ser hur kvinnan cirkulerar i butiken tills det uppstår ett läge för henne. Själva tillgreppen syns tydligt på filmerna, säger kammaråklagare Michael Ehrencrona.

Två av stölderna har skett i en butik i Luthagen i Uppsala. Fallet har enligt åklagaren nystats upp tack vare att äldrestölder prioriteras av Uppsalapolisen. Utredare såg att samma kvinna filmats vid flera tillgrepp och lyckades till slut få fram hennes identitet. Hon efterlystes tidigare i år och greps i passkontrollen på Skavsta flygplats när hon återvände till Sverige i våras. Under utredningen har fler brott uppdagats som hon nu misstänks för.

Förutom stölderna från äldre misstänks kvinnan vid tio tillfällen ha tagit ut totalt drygt 10 000 kronor med två kvinnors bankkort. Merparten av pengarna kommer från en 80-årig kvinna som på okänt sätt blivit av med sitt kort. 30-åringen åtalas i den delen för bedrägerier. Det har inte kunnat slås fast hur offren blivit av med bankkorten.

Brotten har enligt åtalet begåtts under nästan tre års tid. Kvinnan har före och under perioden blivit dömd i andra länder för liknande brottslighet.

– Det tycks vara en person som försörjer sig på det här sättet, säger Michael Ehrencrona.

Enligt åklagaren har kvinnan i polisförhören medgett att det är hon som syns på filmerna och erkänt en av stölderna i Uppsala, men förklarat att hon inte kan minnas några andra stölder. Hennes försvarare vill för närvarande inte lämna någon närmare kommentar till åtalet.