– Jag gillar att sälja sex och vill inte betraktas som ett offer, säger en av kvinnorna.

Enligt vad UNT erfar rör det sig om åtminstone fyra kvinnor, 20–25 år gamla och bosatta i Uppsala, som sålt sex bland annat i en centralt belägen våning i Uppsala.
– De har gjort det frivilligt för att tjäna pengar, uppger kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman som betecknar könshandeln som omfattande.
Det hela avslöjades sedan polisen fått in tips och börjat spana mot lägenheten. En man greps när han lämnade lägenheten och erkände då att han köpt sex.

I mitten av december häktades en 20-årig kvinna och en man i 30-årsåldern för koppleri. Brottet är för Uppsalas del extremt ovanligt. Under de senaste tio åren har inte en enda person dömts för koppleri i Uppsala län.
Kvinnorna har annonserat efter kunder på internet. De har haft prislistor för olika tjänster. Verksamheten ska ha pågått ett par år, bland annat i den aktuella lägenheten i centrala Uppsala.

Att köpa sex är kriminaliserat, medan det inte är straffbart att prostituera sig. Det innebär att kvinnorna i härvan inte misstänks för brott utan betraktas som målsägande.
Ett tiotal sexköpare har identifierats och kan räkna med åtal. Det är i allmänhet svårt att få någon fälld för brott mot sexköpslagen eftersom det i princip krävs att gärningsmannen tas på bar gärning. Men i det här fallet säger sig åklagaren ha bra bevisning mot sexköparna, utan att vilja gå in på vad som talar emot dem.
– Det rör sig om män i olika åldrar som köpt sex. Troligen finns det ytterligare ett stort antal män som betalat kvinnorna för sex, säger Thomas Bälter Nordenman.

Till det yttre verkar kvinnorna i härvan vara helt vanliga personer. En läser på universitetet, någon arbetar inom vårdsektorn.
– Jag har gjort det här på eget bevåg. Det har varit spännande och gett mig lättförtjänta pengar. Jag blir kränkt av tanken på att jag skulle betraktas som ett offer, säger en av dem.
Hon ser inget fel i det hon gjort och hävdar att ingen av de aktuella kvinnorna tagit skada av att ha sålt sex. Hon tycker att det borde vara lagligt att sälja sex och att det handlar om rätten att bestämma över sin kropp.
– Det här har bara skett i liten omfattning. Ibland har det bara varit någon gång i månaden för min egen del.

Den Uppsalaföretagare som misstänks för koppleri är bosatt i lägenheten där det ska ha sålts sexuella tjänster. Mannen är en högskoleutbildad företagare i 30-årsåldern med höga inkomster.
– Det handlar om att jag har lånat ut min lägenhet ett fåtal tillfällen till några nära vänner, säger han. Jag har varken förmedlat sexuella tjänster eller tjänat pengar på detta.
– Som kopplerilagen är skriven krävs det väldigt lite för att bli misstänkt, allt man gör som underlättar för någon att sälja sex kan vara brottsligt.
Han tycker att det är fel av staten att lägga sig i om någon självmant säljer sex ifall den personen inte tar skada av det.

Åklagaren Thomas Bälter Nordenman vill tona ner misstankarna mot den 20-åriga kvinna som varit häktad för koppleri.
– Jag har ännu inte bestämt om hon kommer att åtalas för koppleri, säger han.