– Polisens närvaro är inte befogad i den omfattning som varit, säger han.

Just nu håller Yarad Tekeste och hans kolleger på att utvärdera årets festivaI. Han tonar ned veckans uppgifter om att festivalen kan komma att flyttas till annan stad, men säger samtidigt att det är en av flera saker som diskuteras.

Flera svenska festivaler har likt Reggaefestivalen gått dåligt och årets publikras, 9 000 besökande, kräver en analys av läget. Yared Tekeste vill dock inte spekulera i vad utvärderingen kommer att landa i.
– Vi tittar på allt. Vad gjorde vi för fel? Är biljetterna för dyra? Hur ska vi gå vidare? Vi måste utvärdera oss själva grundligt, säger han.

Yared Tekeste är dock kritisk till polisens insatser under de senaste årens festivaler som han personligen anser varit överdrivna.
– Polisens närvaro är inte befogad i den omfattning som varit. Jag tror att det är en stor anledning till publiktappet. Det har pågått sedan 2007 då polisen gjorde en massiv insats. Festivalen Peace & Love i Borlänge har mindre polisbevakning är Reggaefestivalen trots att de har 50 000 besökare, så ska det inte vara.

Han säger sig själv ha vänner som ”ser lite annorlunda ut” som avstår att åka till Reggaefestivalen i Uppsala på grund av risken att tas in av polisen för provtagning, trots att de inte använder droger.
– De vill inte sitta där och kanske missa artister de kommit för att se. Då åker de hellre till andra festivaler. Det är en av de stora anledningarna till att folk inte kommer. Det är ingen tvekan om det, säger Yared Tekeste.

Är det inte viktigt att polisen griper in mot droger?
– Jo. Det är klart att polisen ska vara närvarande, men inte i den här omfattningen. Jag är säker på att lika mycket droger finns på andra festivaler. Det beror på hur man prioriterar, säger Yared Tekeste.

Hur aktiv polisen är i andra delar av landet är dock svårt att säga. Men den rundringning som UNT gjort visar att prioriteringarna skiljer sig åt. Under Peace and love festivalen i Borlänge prioriterade polisen narkotikabrotten i år på grund av uppgifter om ökad användning av droger. Av knappt 200 gripna togs 90 personer för narkotikabrott.

I Sölvesborg betecknar polisen Sweden Rock med 33 000 besökare som en ”ölfestival” med äldre publik och har fokus på att ta hand om berusade. Bara tre personer togs för narkotikabrott. Göteborgspolisen som skötte bevakningen av festivalen Way out West uppger att prio ett ligger på ren ordningsbevakning av de 32 000 besökarna.

Uppsalapolisen vill inte kommentera hur andra polisdistrikt arbetar utan gör sina egna bedömningar. Att polisbevakningen vid Reggaefestivalen skulle vara för omfattande tillbakavisar polisens presstalesperson Lisa Sannervik helt.
– Det är inte vår bedömning. Vår bemanning är dimensionerad för att kunna garantera ordning och trygghet under festivalen så att inte brott begås. I år hade vi en lägre bemanning. Det berodde på att vi hade ytterligare ett stort uppdrag att bevaka. Vi har ett samarbete med kommunen och arrangören så det här är inget okänt, säger hon.

Flera anser att en lika stor insats under exempelvis valborg skulle leda till massor av gripanden?

– Sannolikt. Det är ju mycket mer människor ute då. Men drogerna är ett bekymmer på Reggaefestivalen. Det visar statistiken för de senaste åren. En aktiv och närvarande polis kan skapa trygghet på festivalområdet. Vi vet inte vad som skulle hänt om vi inte varit närvarande. Men vi vet att folk tidigare använde narkotika öppet och det skedde försäljning på området. Det sker inte längre.

Kan inte en för stor polisbevakning skrämma i väg folk?

– Om man inte har något att dölja så är det inga problem med polisen. Att vi finns där är en garanti för ett tryggt och säkert arrangemang. Det vinner alla på. Polisen har inget emot Reggaefestivalen som sådan utan vill bara att folk ska ha trevligt och inte riskera att bli utsatta för brott, säger Lisa Sannervik.

När det gäller stödet från kommunen uttrycker Yared Tekeste viss besvikelse.
– Det är okej, men inte mer. Vi har fått 50 000 kronor i bidrag från kulturnämnden och 30 000 från Destination Uppsala. Nu har vi fått 20 000 till i form av en avskriven faktura, säger han.

Kommunalrådet Mohamad Hassan (FP) är självkritisk.
– Vi kan inte ge en massa pengar i stöd. Det går inte till enskilda företag. Men vi kan förbättra kommunikationen. Den har varit dålig. Det får vi ta till oss. Alliansen vill ha festivalen kvar. Den är etablerad i Uppsala, säger han.

Polisens insatser har han inget att säga om.
– Men skulle man bevaka sista april eller andra festivaler lika hårt så skulle man hitta lika mycket droger tror jag. Vår utgångspunkt är att verka för drogfria miljöer och jag hoppas att Reggaefestvalen kan bli en drogfri miljö i framtiden, säger Mohamad Hassan.

Håkan Karlsson, som leder festivalen i Emmaboda, tycker inte det är så konstigt att bevakningen av Reggaefestivalen är omfattande. Det finns en koppling mellan reggae och droger. Men orsaken till publiktappet tror han är dalande popularitet.
– Vi råkade ut för samma sak för några år sedan med vår profil mot indiepop. Vi har betydligt lägre publiksiffror i dag. Sådant här går i vågor, säger han.

Att reggaen skulle vara på nedgång håller dock inte Yared Tekeste med om. Flera mindre festivaler i Sverige och utomlands drar mer folk än någonsin.
– Just nu pågår en festival i Stockholm med flera tusen besökare. En festival i Köln hade cirka 30 000 per dag. Antalet svenskar som reser dit har ökat kraftigt. Det ser jag som ett tecken på att vi förlorar besökare dit – om det är den stora polisbevakningen eller annat det beror på ska vår utvärdering visa, säger han.

I början av nästa vecka ska Yared Tekeste redovisa granskningen.

 

SÅ SER SIFFRORNA UT FÖR LANDETS FESTIVALER 

Peace and love Borlänge 2011
Publik:
50 000 personer.
Drogrelaterade polisingripanden: 90 personer för narkotikabrott, 102 för fylleri.
Ekonomi: Omsatte cirka 90 miljoner kronor i år. Kommer att gå med vinst.
Kommunala bidrag: 100 000 kronor från Borlänge kommun riktade till festivalens föreläsningar – Forum. I övrigt ett bra samarbete för att festivalen ska leva vidare och utvecklas.

Sweden rock Sölvesborg 2011
Publik: 33 000 personer
Drogrelaterade polisingripanden: 3 personer för narkotikabrott, 31 för fylleri.
Ekonomi: Omsatte 75,8 miljoner kronor 2010 med en vinst på 17.3 miljoner. Räknar med liknande nivåer i år.
Kommunala bidrag: Inga.

Piteå dansar och ler 2011
Publik:
Cirka 23 000 personer.
Drogrelaterade polisingripanden: 1 person för narkotikabrott, 54 för fylleri.
Ekonomi: Hemlig budget, hoppas på vinst. (Omsatte 12 miljoner kronor 2010 – förlust 1 miljon).
Kommunala bidrag: Sponsring 250 000 kronor.

Way Out West Göteborg 2011
Publik:
32 000 personer.
Drogrelaterade polisingripanden: 1 person för narkotikabrott, 11 för fylleri.
Ekonomi: Vill inte redovisa budget. Räknar med vinst.
Kommunala bidrag: Inga ekonomiska bidrag, men ett gott samarbete med kommunen.

Emmaboda 2011
Publik:
10 000 personer.
Drogrelaterade polisingripanden: 19 personer för narkotikabrott, 21 för fylleri.
Ekonomi: Budget hemlig. Räknar med vinst på cirka en miljon kronor.
Kommunala bidrag: Inga direkta bidrag, men delar på investeringar i infrastruktur som el, vatten, vägar och camping.

Uppsala Reggaefestival 2011
Publik:
9 000 personer
Drogrelaterade polisingripanden: 70 personer för narkotikabrott, fylleri ej specificerat
Ekonomi: Inte klart, men räknar med förlust.
Kommunala bidrag: 50 000 kronor från kulturnämnden och lika mycket från Destination Uppsala.

Källor: Festivalarrangörerna och polisen