För Anna-Carin Bring, läkare med specialitet i allmänmedicin, blir det andra året som hon jobbar på valborg. Läkarteamet kommer att vara på plats när mest folk är i rörelse, från forsränningen på förmiddagen tills festen i Ekonomikumparken börjar lösas upp på seneftermiddagen.

– Vi har med oss första hjälpen-utrustning och tar hand om lättare blessyrer, framför allt sårvård. Men om någon behöver sy tar vi dem till Kungsgärdets vårdcentral som har öppet som vanligt, säger hon.

Tidigare år har det, förutom sår, också handlat om stukningar eller andra skador när någon ramlat och slagit sig. Man hjälper dessutom till och bedömer om berusade som tagits om hand kan skickas hem, ska föras till tältet vid Akademiska sjukhuset eller om de ska till polisen.

– Det kan dyka upp allt. Det mest udda vi fick ta hand om i fjol var en pojke som fastnat med läppen i tandställningen, berättar hon.

Men en minst lika viktig roll är att vara en trygghetsfaktor.

– När vi kommer reser sig folk och frågar om allt. Sjukvården är lite "pax". Till oss kommer man och pratar och vet att det inte får några tråkiga konsekvenser, säger Anna-Carin Bring.

När vi ska ta en bild intill Fyrisån tittar Anna-Carin Bring på den strida vattenströmmen och säger att hon hoppas att forsränningsorganisationen har beredskap för att ta hand om de rännare som ramlar i vattnet, men att hennes team kan rycka in vid behov.

– Vi har en telefon som är uppkopplad mot larmcentralen. Genom den blir vi en del av larmberedskapen, säger hon.

Läkarteamet från primärvården kommer att bestå av en läkare, två distriktssköterskor och en undersköterska. De börjar vid forsränningen klockan 10 men tillbringar den mesta tiden i Ekonomikumparken. Klockan 15 blir det en avstickare till Carolinabacken.

Vid 16.30 packar de ihop. Så dags börjar festen tunnas ut i Ekonomikumparken och de valborgsfirare som orkar drar vidare mot privata fester och andra begivenheter.

Förutom det ambulerande läkarteamet finns en ambulans på plats vid Ekonomikum. Dessutom sätter Akademiska sjukhuset, liksom tidigare, upp ett tält utanför akutmottagningen.

– Det är roligt att jobba den här dagen. Det är inte så ofta som vi samarbetar med polisen. Och jag tror att det fungerar som en trygghet för övriga yrkesgrupper som är i gång på valborg att de vet att vi finns där, säger Anna-Carin Bring.