- När det är tio minuter kvar av tvättiden, sätter jag mig ned och bläddrar i en bok. Hittar jag något intressant, lånar jag hem den och ställer ut en annan, säger Siv Holmgren, egenföretagare och hyresgäst på Flöjtvägen i Gottsunda.

Siv Holmgren beskriver tanken med tvättstugebiblioteken, som är ett samarbete mellan Hyresgästföreningen, Uppsalahem och ABF. Den som tröttnar på att läsa bredvid tvättmaskinerna kan låna med sig en bok hem, under förutsättning att man ställer ut en annan bok i hyllan. Siv Holmgren är sportigt klädd i väst och jeans. Hon fyller en av de blågråa tvättmaskinerna med smutstvätt, väljer en roman av författaren Michael Korda och sätter sig ner i en av korgstolarna i läshörnan. Hon tittar på klockan och vet precis hur lång tid hon kan avvara för läsningen.
- Jag älskar deckare! Jag läser gärna böcker av Henning Mankell och Kjell Eriksson, berättar hon.

Enligt Helle Hellmér vid Hyresgästföreningen märks intresset för tvättstugebiblioteken, eftersom det är cirkulation på böckerna och biblioteken fylls på med jämna mellanrum.
- I dagsläget finns det elva tvättstugebibliotek i Uppsala och minst två till kommer att invigas i år, säger hon.

Artikelbild

| Siv Holmgren passar på att läsa lite om trakterna kring Gottsunda medan tvättmaskinen gör sitt jobb.

Boktitlarna i tvättstugan på Flöjtvägen skvallrar om läsarnas intressen och bakgrund. Kanske har en historieintresserad hyresgäst ställt ut Med Linné genom Sverige av Ove Torgny? Och vem vet om det inte är Siv Holmgren som valt att ställa ut kriminalromanen Öppen grav av Kjell Eriksson?. Siv Holmgren tycker att tvättstugan är en bra miljö för slå sig ned i lugn och ro och ta fram en bok mellan tvätturerna.
- Jag tycker ju om tvättstugan. Det är rent och snyggt och det finns fin konst på väggen där, säger hon och pekar på en röd figur målad på väggen mittemot henne.

När tvättmaskinen har tystnat plockar Siv Holmgren ut några blöta klädesplagg och tar ner en bok från hyllan. Lässtunden i tvättstugan är över för den här gången men en barnbok får följa med henne hem.
- Man vet ju aldrig när barnbarnen kommer på besök, säger hon och ler.