Varje år kämpar låtskrivare och artister med att få till en riktig sommarplåga, en låt som spelas om och om igen på radio, i folks hörlurar och på sommarens fester. Men det här året får de etablerade artisterna konkurrens från ett lite oväntat håll. I dagarna har nämligen Landstinget i Uppsala län gett sig in i tävlingen med låten "En liten sommarplåga". Tillsammans med Uppsalabon André Åhl Persson har landstinget lanserat låten på Youtube, Spotify och på sociala medier.

– Den här i dagsläget lite över 2 000 sidvisningar och vi tror att den kommer få mer spridning. Vi har fått mycket positiv respons, säger Louise Arodén Arvidsson, kommunikationsdirektör på landstinget.

Förhoppningen med "En liten sommarplåga" är dock inte att tjäna storkovan. Istället hoppas landstinget att låten ska få fler personer att använda sig av vårdguidens webbplats 1177.se. En tjänst som i dag inte används i lika stor utsträckning som sjukvårdsupplysningens telefontjänst 1177.

– Vi tror att 1177.se skulle kunna användas i mycket större grad av våra länsinvånare och den här låten är ett roligt och lite annorlunda sätt att sprida informationen om webbplatsen, säger Louise Arodén Arvidsson.

Kan det inte vara så att många föredrar att ringa framför att gå in på enn webbplats om någon är sjuk?

– Jo, det är helt rätt att ringa om det inträffat något mer eller mindre akut. Men på webbplatsen kan man söka efter mer djupgående information om olika sjukdomar eller hälsotillstånd. Där kan man själv bilda sig en uppfattning om man tror att man behöver mer hjälp eller inte.

Vad tycker du själv om låten?

– Jag är kanske lite partisk men jag tycker faktiskt att det är en riktig sommarplåga och jag tror att den kan slå.