I dag är Stefan Söder andranamn på partiets lista till Uppsala kommunfullmäktige
”I år har även Uppsala valt att fläcka ner Sverigekartan genom att arrangera den så kallade Pridefestivalen”. Det och mycket annat stod under 2008 att läsa på Facebookgruppen Stolta Uppsala, startad av Stefan Söder. Gruppen sade sig vara ett svar på Uppsala Pride.
Ett annat citat är ”Så inte nog med att Pride i sig är helt fel – de teman de stjäl från oss normala förlöjligas och bokstavligen våldtas”, varpå ett antal teman radas upp. Texten till rubriken jämställdhet löd: ”Kvinnor, invandrare och funktionshindrade ska, trots mindre erfarenhet och sämre utbildning, kunna kliva före en svensk normal man i t ex arbetskön.” Vidare hävdas att Pride är ett ”perverst jippo” och att RFSL ”öppet försvarat pedofiler”.

En som reagerade på texten var Jonas Göthner, en av personerna bakom Uppsala Pride, som sparat texten som i dag inte finns kvar på sidan.
– Jag vill visa på allvaret i att vi kan få in det här partiet i kommunfullmäktige, där Stefan Söder kan komma in, och i riksdagen, säger Jonas Göthner.
Allra värst tycker han att försvaret av de dömda personernas våld mot ett
Prideparad i Stockholm 2002 är. Nio personer dömdes för grov misshandel, misshandel och våldsamt upplopp. Brotten betraktades som hatbrott. På Facebookgruppens sida kunder man 2008 läsa: ”personerna som straffades var de personer som stått fredligt och demonstrerat och blivit brutalt misshandlade av den upprörda ’demokratiska’ skaran homoaktivister.”
Av de nio som dömdes för misshandeln var åtminstone sex nationaldemokrater, en grupp högerextrema som något år tidigare brutit sig ur Sverigedemokraterna. Bland de övriga dömda fanns enligt tidningen Expo, som kartlagt de dömda, två personer med dokumenterade nazistiska sympatier.
– Jag tror väldigt få personer vill ha in personer i fullmäktige som försvarar något sådant här, säger Jonas Göthner.

Stefan Söder medger att det är han som ligger bakom Facebookgruppen och texten, men säger att han drog sig ur gruppen innan han blev engagerad i Sverigedemokraterna. Att han försvarat dömda nationaldemokraters våld mot Pridedeltagare förklarar han med ett missförstånd.
–  Det fanns kristna personer som också demonstrerade på platsen, fredligt, det var dem jag avsåg i min text. Jag visste inte då att de var andra som sedan dömdes, men det vet jag i dag, säger han.
När det gäller den generella kritiken mot Pride och vad han kallar ”homorörelsen” säger han att han är emot den ”kommersiella sexualiseringen”.
– Jag är för allmän information, men i paraden ser man osmakliga saker. Jag har inget emot grundtanken med Pride, men i dag har det spårat ur, säger han.

Nu har gruppen Stolta Uppsala på Facebook helt bytt skepnad. Efter en tid försvann personerna som varit medlemmar i gruppen och i dag utnyttjas sidan istället som samlingspunkt inför en manifestation mot rasism i Uppsala på fredag, arrangerad av bland andra Uppsala Pride.
– Man kan säga att vi har kapat deras Facebookgrupp, säger Jonas Göthner.