Vill man bli politiker för att tjäna pengar är det mer lönsamt att bli toppolitiker i Uppsala än i till exempel Göteborg eller Malmö – åtminstone om man ser till de högsta arvodena en förtroendevald kan få. Skillnaderna beror på att man har olika system för hur arvodet bestäms.
Att utgå från riksdagsarvodet är det vanligaste sättet i landet att bestämma kommunala arvoden på. Men det finns alternativ, både mer och mindre komplicerade än det som finns i Uppsala. Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala får ett helt riksdagsarvode plus 30 procent. För 2018 innebär det 85 020 kronor vilket är mer än vad kommunstyrelsens ordförande i exempelvis Göteborg och Malmö får. I Göteborg fastställde man 2003 ett grundarvode som sedan dess räknats upp och i Malmö har man gjort på ungefär samma sätt. I bägge städerna har man beslutat att den årliga uppräkningen av arvodena sedan sker med samma procentsats som den genomsnittliga löneökningen i kommunen året innan och nu ligger arvodet på cirka 82 000 kronor i månaden. I Uppsala höjs månadsarvodet i takt med att riksdagsarvodet höjs och i januari väntar en höjning med 1 500 kronor. Kritiker menar att riksdagsarvodet ofta höjs mer än den generella löneökningen för medborgarna.
– Uppsala har ett system som har växt fram under många år. Vi har tittat på olika jämförbara städer och ansett att det bästa är att utgå från riksdagsarvodet. Då bestäms arvodet av en grupp som står utanför kommunen och ingen inom kommunen kan påverka exempelvis uppräkningen, säger Anita Berger (S), ordförande i kommunens ERS-grupp som tar fram förslag på hur de politiska arvodena ska se ut.
Är det rimligt att ett kommunalråd får lika mycket som en riksdagsledamot?
– Vi anser att uppdragen är fullt jämförbara sett till tid och ansvar. Som kommunalråd fattar du stora och viktiga beslut som rör Sveriges fjärde största stad, säger Anita Berger.
Det är bara i Stockholm som kommunstyrelsens ordförande får ett högre arvode än i Uppsala, sett till Sveriges tio största kommuner. I Stockholm baseras nämligen arvodet på vad ett statsråd tjänar, vilket i år är 136 000 kronor i månaden. Ett borgarråd i Stockholm får 80 procent av statsrådsarvodet och finansborgarrådet får 10 procent mer än vad det högsta borgarrådet får. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kommer därför att få ett arvode på cirka 135 000 kronor i månaden.