Lugn inledning av valdagen

Klimatet är den valfråga som de flesta spontant nämner som den viktigaste när UNT träffar väljare vid några av Uppsalas vallokaler på söndagen.

Håkan Larsson driver ett företag i bussbranschen och tycker att villkoren för företaget är viktiga när han ska lägga sin röst.

Håkan Larsson driver ett företag i bussbranschen och tycker att villkoren för företaget är viktiga när han ska lägga sin röst.

Foto: Johan Heimer

Val2019-05-26 15:59

Det är ingen rusning till Uppsalas vallokaler under söndagen, trots att valdeltagandet väntas stiga jämfört med det förra EU-valet.

– Många kanske väntar ut regnet, säger en valförrättare i en av de vallokaler som vi besöker under söndagsförmiddagen.

Men de som kommit betonar att de tycker det är viktigt att rösta.

– Det är klart att det är viktigt när jag tar mig hit i det här vädret, säger Christer Stävefelt, som just röstat i Malmaskolan i Norby.

När han ska ranka de viktigaste frågorna är det miljön han nämner först.

– Sedan tycker jag det är bra att länderna samarbetar och gör saker tillsammans, säger han.

Valdistriktet, Norby norra, är ett av de som brukar ha högst valdeltagande i Uppsala. Vid det förra EU-valet, 2014, var det 76,7 procent av distriktets röstberättigade invånare som röstade. Det kan överträffas i år, även om tillströmningen varit lugn under de första timmarna. I årets val har man i distriktet fått in 272 förtidsröster, som än så länge ligger i en låda i väntan på att vallokalen ska stänga i kväll. Det är ungefär lika många som man hade vid valet i höstas.

– Men hur valdeltagandet kommer att se ut vet man aldrig i förväg, säger Michel Rowinski, ordförande i valdistriktet.

Vid Björkvallsskolan i Björklinge finns tre vallokaler, bland annat för Björklinge glesbygd. I distriktet finns ungefär lika många röstberättigade som i Norby norra, men intresset för att förtidsrösta har inte varit lika högt. 167 personer har röstat före valdagen.

Håkan Larsson är en av dem som kommer för att rösta i vallokalen på söndagen. Han blir igenkänd av valförrättaren Britta Johansson, som säger att det inte behövs någon legitimation för identifieringen.

– Jag tycker det är en skyldighet att rösta. När vi bor i ett demokratiskt land är det en oerhörd fördel att få göra sin röst hörd, säger han.

Håkan Larsson berättar att han har ett företag i bussbranschen och att villkoren för företaget, som kör en del gränsöverskridande trafik, tillsammans med klimatfrågorna är de viktigaste i det här valet.

– Vi har bara ett klimat och det måste vi vara rädda om, säger han.

Flera lokaler för förtidsröstning har öppet även på valdagen. Mia Svensson är en av dem som kommit till förtidsröstningen i Gottsunda på valsöndagen.

– Det är bra att man kan gå och rösta överallt. Nu passade det bra eftersom jag ändå skulle åka hit och handla, säger hon.

Också för henne har miljöfrågan varit viktig när hon skulle bestämma sig i valet.

I en av de ordinarie vallokalerna i Gottsunda har Ali Mohammad Noor kommit för att rösta tillsammans med sonen Abu Bakr, 4 år.

– Brottsligheten och att skaffa fler jobb är de viktigaste frågorna. Det behövs en förändring och det är jätteviktigt att rösta, säger han.

Rut Norda, som också röstar i Gottsundaskolans matsal, nämner klimatet som den viktigaste frågan.

– Ska vi jobba internationellt är det viktigt att ha ett forum och då är Europa större än bara Sverige, säger hon.

Arne Åhman, valsamordnare på länsstyrelsen, berättar att valdagen löpt utan missöden.

Några som hört av sig till UNT har reagerat på att man i vallokalen får valkuvertet först efter att man tagit röstsedeln. Men det är helt i sin ordning, enligt Arne Åhman.

– De är en konsekvens av det nya sättet att rösta. Avskärmningen där man tar sina röstsedlar är ingen valskärm, och där ska man inte rösta, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om