I veckan har bilbränder drabbat Gottsunda och Valsätra. Tidigare i somras brann flera containrar i centrala stadsdelar. Detta trots den stora satsningen på aktiviteter för unga – som enligt Mohamad Hassan (FP) skulle ge en lugn sommar.

Uppsala kommun satsade i sommar extra på aktiviteter för unga, bland annat bidrag till fotbollsskolor och öppna fritidsgårdar. Kommunalrådet Mohamad Hassan sa därför i juni i UNT att han kände sig lugn för att det inte skulle bli några bilbränder eller stenkastning.

Riktigt så lugnt som utlovat blev det ju inte?
– Jo men det har ändå varit en relativt lugn sommar, även om den kunde ha slutat bättre. Det blir ofta mer stök strax innan skolstarten, så vi får fundera på om vi ska ha fler aktiviteter i slutet av sommaren.

Men når man verkligen dem som tänder eld på bilar genom sommaraktiviteter?
– Har man inget att göra, blir det mer bus är min tolkning. Vi når de flesta, men det finns alltid ungdomar som väljer att stå utanför samhället och de är väldigt svåra att nå.

Hur ska man nå dessa ungdomar?
– Vi måste försöka nå föräldrarna. Samhället kan aldrig ersätta föräldraansvaret, var är föräldrarna när bilar bränns? Tyvärr kan utanförskap skapa en känsla av likgiltighet hos föräldrarna, vi måste försöka bryta det.

En sommar utan oroligheter, är det en utopi?
– Ja, en del stök går nog inte att komma ifrån.