Vi som hoppats på att kunna tillbringa sommaren med att skörda blåbärsguld i skogarna riskerar att bli besvikna. En kombination av torkan i maj och de lite kallare dagar vi sett i juni kan nämligen resultera i en säsong där blåbären och lingonen är både små och få.

– Torkan är det största problemet i år. En del av blommorna blir aldrig mogna. Det värsta är att vi riskerar att få väldigt små bär. Sedan kommer det säkert finnas bär, men inte några stora mängder, säger Ola Langvall, skogsforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Han tillägger att det är svårt att ge en mer specifik bedömning av läget eftersom SLU av kostnadsskäl inte gör den bärprognos man gjort tidigare år. Detta innebär också att man inte kan ge en prognos för specifikt Uppsala.

Vilken är den bästa bärsommaren du kommer ihåg?

– För två år sedan fick vi rekordmycket bär i södra Sverige, men också i norr. Jag var själv ute och plockade hur mycket som helst. Jag hade en liten plätt på 30 kvadrat och kom aldrig i från det stället. Det var exceptionellt och det visade även siffrorna. Det var det mesta vi mätt upp sedan 2003, då vi började med våra prognoser.

Trots att årets bärsommar inte verkar nå de höjderna finns det enligt Ola Langvall redan rapporter om bär i Västsverige. Uppåt landet får man dock räkna med att vänta ett tag till innan man bär hem några bär.

teodor.stig-matz@unt.se