– Det finns absolut en maktkamp mellan två sidor inom SD i Uppland. Den har funnits i många år, och det är ingen vacker historia. I dag styrs partiet väldigt diktatoriskt i distriktet. Men alla är inte nöjda med den ordningen.

Så beskriver en källa inom partiet läget inom SD Uppland, som i dag leds av Simon Alm från Uppsala. Källan vill vara anonym på grund av rädsla för att som kritiker drabbas av repressalier eller till och med bli utesluten.

På vilket sätt har maktkampen inte varit vacker?

Artikelbild

| Simon Alm är gruppledare för SD i kommunfullmäktige i Uppsala och i regionfullmäktige, och leder just nu SD distriktsstyrelse i Uppland, där han är valberedningens förslag till omval.

–  Det handlar framförallt om det som sker i skymundan, att ledningen baktalar och ljuger å det grövsta om sina motståndare som man inte vill ha kvar. Jag har varit med om det själv, både blivit utsatt och hört om andra, säger källan.

Enligt flera uppgiftslämnare står slaget om SD i Uppland främst mellan två personer, som båda har en krets av personer runt sig. På ena sidan finns Simon Alm, gruppledare för SD i Uppsalas fullmäktige och i region Uppsala, och på andra sidan Joakim Larsson från Tierp, partiets "grand old man" i Uppland och i dag politisk tjänsteman inom försvarspolitiken.

En av dem som funnits vid Simon Alms sida är Pavel Gamov, som i höstas lämnade SD under uppmärksammade former. Han bekräftar schismen, som han i högsta grad själv var en del av under sin tid som partiets ledare i Uppsala, Uppland och regionen.

– Det har varit många konflikter både innan och efter jag lämnade i höstas. Just nu pågår en strid inför årsmötet i Uppland, säger han.

Artikelbild

| Joakim Larsson var ordförande i Sverigedemokraterna i Tierp redan under 90-talet. Flera källor uppger att det finns en mångårig schism mellan honom och Simon Alm.

Den 22 mars är det årsmöte för SD Uppland och en ny styrelse ska väljas. Där kommer grupperingen runt Joakim Larsson att utmana sittande ledningen med Simon Alm i spetsen. UNT har tagit del av en nominering till en ny styrelse där riksdagsledamoten och Uppsalabon Paula Bieler föreslås bli ordförande. Hon har inte någon framträdande karriär som lokalpolitiker i ryggen, men var före 2014 ersättare i fullmäktige i Uppsala. Sin riksdagsplats har hon på ett så kallat utjämningsmandat och representerar Kalmars valkrets. Inom SD centralt har hon dock en mycket framskjuten position. Hon är SD:s talesperson i migrationsfrågor, har hand om jämställdhetsfrågor, samt sitter i partistyrelsen och i partiets verkställande utskott.

I intervjuer har hon sagt att hon inte skulle rädas partiledarrollen, och i Expressen i höstas sade hon att hon var tacksam för Jimmie Åkesson, men att vad som händer när han en dag slutar "helt beror på hur läget är då och vilka personer som finns".

Artikelbild

| Pavel Gamov lämnade under hot om uteslutning Sverigedemokraterna i höstas. Enligt honom har det under många år grott en konflikt inom SD i Uppland, byggd på missnöje, misstro och maktspel.

Flera källor nämner också Håbopolitikern Michael Rubbestad som en av dem som står på Joakim Larsson och Paula Bielers sida. Han är i dag riksombudsman för SD och anställd av partiet. Själv säger Michael Rubbestad till UNT att han har ett bra samarbete med såväl Paula Bieler som Simon Alm, och att han i övrigt inte vill kommentera.

Enligt Pavel Gamov finns det ideologiska skillnader mellan grupperingarna, men också personliga aversioner mot Simon Alm från Joakim Larsson och Paula Bieler och deras krets. Men, tillägger han, den här typen av konkurrens om poster handlar inte bara om djupa konflikter, utan också om att skaffa sig en plattform inom partiet inför framtiden.

– Många försöker skjuta fram sina positioner och komma åt ordförandeposter i länen, vilket ger tillträde till möten, ger ombud till landsdagarna och innebär tillgång till pengar via kommuner och region.

Simon Alm har meddelat UNT att han inte vill svara på frågor som inte handlar om sakpolitik. Men i samband med att han avböjer en intervju ger han en bild av hur han ser på sina kritiker.

– De är bara sura och bittra personer som inte har något att förlora. Nuvarande distriktsledningen brukar ha ett 85-procentigt stöd i våra omröstningar, och det kommer vi att få den här gången med, säger han.

Även Joakim Larsson har avböjt att svara på frågor.