Enligt Miljöpartiets regler får ett språkrör sitta på partiuppdrag i högst nio år i följd. Gustav Fridolin tillträdde som språkrör 2011 och skulle kunna sitta till 2020, men väljer alltså att lämna dessförinnan.

– Jag sitter ju i riksdagen, men när jag slutar med heltidspolitiken ser jag fram emot att få undervisa igen. Jag kommer att lämna när det är lämpligt och i dialog med Isabella Lövin och den som tar över efter mig.

Bland Uppsalas miljöpartister är man inte förvånad över språkrörets besked.

– Det är på hans eget initiativ och fullt begripligt. Vi har en princip att vi inte ska sitta för länge på våra poster. Det tycker jag att Gustav varit föredömlig med, säger kommunalrådet Rickard Malmström (MP) och fortsätter:

– Jag kommer att sakna honom eftersom att han en bra person och en bra företrädare för partiet. Han har bidragit till ett fantastiskt miljöarbete.

Vem tror du blir hans efterträdare?

– Jag har ingen aning. Det får vi se utefter den processen utvecklas. Jag har många favoriter. Det är mest en fråga om vem som vill bli språkrör.

Maria Gardfjell, miljöpartistisk riksdagsledamot från Uppsala, är fåordig om beskedet.

– Jag har ingen åsikt om det. Nu får vi se vem som tar över. Det är det som är intressant, säger hon till UNT.

Vem tror du ersätter Fridolin?

– Det är för tidigt att säga. Det är mycket vatten som ska rinna i Fyrisån innan det blir klart. Jag har en favorit, men det är inget som jag vill berätta om.