Barnen har berättat i polis­förhör att de blivit slagna av pappan. Men tingsrätten avfärdar alla påståenden om att han skulle vara olämplig som far och har bestämt att barnen ska bo hos honom.

Mamman till de två barnen, 5 respektive 6 år gamla, hade i 15 månader haft barnen boende hos sig. Detta trots att pappan har rätt att träffa sina barn enligt ett domstolsbeslut om gemensam vårdnad. Mamman hävdar att hon har behållit barnen för att de riskerar att fara illa hos pappan.

För ett år sedan förhördes barnen av Uppsalapolisen sedan hon gjort en anmälan om misshandel.
"Han slår oss i rumpan. Han har gjort det på riktigt", sa det äldsta barnet och berättade att han fått blåmärken av slagen. Det andra barnet sa i förhör att pappan nypt och smiskat honom på rumpan. Enligt mamman blev hon sommaren 2007 prejad av en bil där pappan och tre andra män befann sig. Männen ska ha uppträtt aggressivt och polis som kom till platsen upprättade en anmälan om bland annat narkotikabrott.

Med i bilen fanns en 25-åring som är med i en supporterklubb till Bandidos och som nyligen dömts för medhjälp till mordförsök. Ett intyg från en förskola visar att pappan misskött sina hämtningar och lämningar av barnen. Ordföranden i pappans bostadsrättsförening skriver att man tvingats begära vräkning för att få in hyrorna, samt att grannar känt sig så hotade och störda av mannen att de har flyttat.
@3a Text ui:Barnens mamma har ifrågasatt om pappan klarar att ta hand om barnen på grund av dålig ekonomi. 2007 hade han en taxerad inkomst på noll kronor och han har 150 000 kronor i skulder hos Krono­fogden.

Inget av det här har dock övertygat tingsrätten om att mannen skulle vara en olämplig far. En viktig orsak kan vara att alla utredningar om narkotikabrott, våld mot mamman och barnmisshandel lagts ner.
- Det har inte gått att bevisa brott, säger kammaråklagare Johan Strömbäck. I synnerhet vid misstankar om misshandel av små barn krävs i allmänhet stödbevisning, exempelvis vittnen.
Tingsrätten anser att mamman enbart obstruerar och hennes vägran att låta barnen träffa sin far betecknas som "helt oberättigad". Hon har därför dömts till viten som hittills uppgår till 30 000 kronor.

Ett tidigare beslut i tingsrätten, att barnen skulle bo hos mamman och ha visst umgänge med pappan, revs upp i höstas på grund av mammans agerande. Då beslöts att barnen i stället ska bo stadig­varande hos pappan och träffa mamman ibland.
@3a Text ui:I januari i år fastslog tings­rätten att barnen skulle överlämnas till pappan med polishjälp. Åtgärden är ytterst ovanlig vid en vårdnadstvist och enligt Uppsalapolisen har man troligen inte ens ett sådant fall per år.
Barnen befinner sig nu hos pappan. Mamman hävdar att det ena barnet häromdagen ringde och berättade att det fått stryk av pappan.

Mammans advokat Ann-Christin Redmar är mycket kritisk till att tingsrätten inte tar hänsyn till invändningar om pappans lämplighet.
- Jag har inte varit med om något liknande under mina 20 år som advokat, säger hon.
Enligt pappans advokat Thomas Ekbrand är mamman bara ute efter att smutskasta pappan och han menar att alla anklagelser är grundlösa. Striden fortsätter i tingsrätten där båda föräldrarna nu kräver enskild vårdnad.