De två männen, som är i 20- respektive 30-årsåldern, häktades i somras misstänkta för att ha fört kvinnan från Rumänien till Uppsala. Båda åtalades på tisdagen för bland annat människohandel. Enligt åklagaren har kvinnan hållits mer eller mindre inspärrad och förts mellan Uppsala och Stockholm för att sälja sex i olika lägenheter under tre och en halv veckas tid, fram till dess männen greps.

– Hon säger själv att det rört sig om ett hundratal tillfällen av sexhandel, säger kammaråklagare Anneli Tirud Wallin.

Sexhandeln misstänks ha skett i en lägenhet på en central adress i Uppsala samt i ett par lägenheter i Stockholm. Efter tips från allmänheten greps de båda männen den 23 juli. Kvinnan fanns då i lägenheten och de båda männen greps i närheten.

Kvinnan har berättat att hon inte själv fått behålla några pengar från sexhandeln.

– Hon har varit medveten om att hon skulle sälja sexuella tjänster, men inte under vilka premisser, säger Anneli Tirud Wallin.

Enligt åklagaren har hon utnyttjats ekonomiskt av de båda männen och även blivit hotad till livet, misshandlad och utsatt för våldtäkter. Männen misstänks också ha hotat att döda kvinnans barn och hennes familj. Enligt åtalet har männen lurat i kvinnan att hon hade en skuld till en av dem och att hon skulle få behålla vinsterna från prostitutionen när skulden betalats.

– Syftet har enligt min mening varit att behålla kontrollen över henne, säger åklagaren.

Enligt åtalet misstänks en av männen ha fått kvinnan att tro att de hade en kärleksrelation och planerade för en gemensam framtid. Metoden är känd sedan tidigare och går under namnet lover boy-syndromet. Vid den kommande rättegången ska en polisman som arbetar med utredningar av människohandel vid polisens nationella enhet höras som sakkunnig på företeelsen.

LÄS MER: Två män misstänks för sexhandel

Köparna har enligt åklagaren fått kontakt med kvinnan via sexsajter på nätet. Totalt bedöms verksamheten ha dragit in 164 000 kronor. Normalpriset för en timmes sexuella tjänster har enligt åklagaren varit 2500 kronor.

– Om man betänker att medelinkomsten i Rumänien är 4000 - 5000 kronor i månaden så handlar det om väldigt mycket pengar, säger Anneli Tirud Wallin.

Båda de män som misstänks ha förmått kvinnan att sälja sex åtalas för människohandel alternativt grovt koppleri. En av dem åtalas dessutom för våldtäkt alternativt oaktsam våldtäkt mot kvinnan vid tre tillfällen. Åklagaren vill också att båda utvisas ur Sverige under minst tio års tid.

De åtalade männen nekar till alla brottsmisstankar. De är inte tidigare kända av svensk polis. Förfrågningar som utredarna gjort bland myndigheter i andra länder tyder inte på att de heller tidigare är dömda någon annanstans i Europa. UNT har talat med en av männens försvarare som för närvarande inte har några närmare kommentarer till misstankarna mot mannen. Rättegången startar i nästa vecka och beräknas pågå i drygt tio dagar.

Åklagarens bevis består bland annat av sms-meddelanden från sexköparna, annonser på sexsidor på nätet, biljetter för resor till Sverige samt utredningar om kvinnans och de åtalades ekonomi och levnadsförhållanden i Rumänien. Dessutom har utredarna förhört anhöriga och bekanta till de inblandade på plats i Rumänien. Flera av dem kommer att höras via videolänk vid den kommande rättegången.

Förutom de två som misstänks för människohandel åtalas totalt 17 män för sexköp. Åtta av dem misstänks ha köpt sexuella tjänster av kvinnan i lägenheten i Uppsala, övriga i Stockholm. De flesta har erkänt i förhör. En av dem åtalas dessutom för våldtäkt vid två tillfällen i samband med sexköpen. Enligt åklagaren är det första gången en sexköpare åtalas för våldtäkt enligt den nya sexualbrottslagen, som innebär att det krävs frivillighet och samtycke, trots att det i det aktuella fallet inte förekommit hot eller våld från mannens sida. Enligt åklagaren ger den nya lagen möjlighet att döma mannen för våldtäkt:

– I det här ärendet menar jag att mannen har förstått att målsäganden inte deltagit frivilligt i de sexuella handlingarna eftersom hon varit ett offer för människohandel. Det är första gången det prövas efter att den nya lagstiftningen trätt i kraft, säger Anneli Tirud Wallin.

Enligt åklagaren är ett syfte med lagen att komma människohandel och prostitution.

Normalstraffet för sexköp är 50 dagsböter medan straffet för våldtäkt är fängelse i minst två år. För människohandel är straffskalan fängelse mellan två och tio år.