Allmänheten reagerade på att en man som klev ut ur en bil vid 18-tiden i Ekeby bruk i Uppsala satte på sig ett ljusblått munskydd.

Mannen gick över gatan på väg mot en busshållplats där det stod en kvinna. Innan mannen hade hunnit fram till kvinnan vände han om.

Allmänheten stoppade honom och tillkallade polisen som grep honom misstänkt för sexuellt ofredande.

LÄS MER: "Ledig polis ryckte in och stoppade mannen"

Polisen tror att den misstänkte gärningspersonen är den som tidigare sexuellt ofredat flera kvinnor iklädd ett munskydd i Uppsala.

- Vi ser ett samband mellan de fall som tidigare varit, både vad gäller tillvägagångssättet och signalement på mannen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen.

Polisen jobbar nu med att säkra bevis mot 25-åringen.

- Det är tidigt i utredningen och nu gäller det för oss att jobba vidare för att säkra bevisning. Det är där vi står just nu, säger Lisa Sannervik.

KARTA: Här har kvinnor blivit ofredade

Efter förhör med mannen har åklagaren beslutat att frige honom. Mannen är dock fortfarande misstänkt för sexuellt ofredande i flera fall och utredningsarbetet kommer att fortsätta, uppger polisen på sin hemsida.

Hur kunde mannen släppas?

Kammaråklagare Karin Koci vid Åklagarkammaren i Uppsala berättar att jouråklagare under natten fattade beslutet att häva gripandet och lämna tillbaka förundersökningen till polisen.

- Just nu finns det ingen åklagare som är ansvarig för ärendet. Om vi anser att det inte finns skäl för att åklagare ska vara förundersökningsledare i utredningen av ett brott kan vi lämna tillbaka förundersökningen till polisen, förklarar hon.

Åklagare leder bara förundersökningar som inte är av så kallad enkel beskaffenhet, vilket betyder att brottets karaktär inte anses så allvarligt att det är nödvändigt för åklagare att involveras.

- Här han man gjort bedömningen att polisen själva kan leda förundersökningen, säger Karin Koci.

LÄS MER: Det här vet vi om gärningsmannen

LÄS MER: Jenny Ehlde ofredades på väg hem: "Har aldrig hörlurar på mig längre"