Man rånades med elpistol – en åtalas

En man fick elchocker och bands med silvertejp vid ett rån i sin bostad. Nu åtalas en 19-åring.

En misstänkt gärningsman tog ut pengar i en bankomat med offrets bankkort, strax efter rånet.

En misstänkt gärningsman tog ut pengar i en bankomat med offrets bankkort, strax efter rånet.

Foto: Ur polisens förundersökning

Uppsala2019-11-21 18:15

Rånoffret hade stämt träff med 19-åringen, som han inte var bekant med sedan tidigare, via dejtingappen Badoo en dag i våras. När 19-åringen besökte offrets lägenhet misstänks han samtidigt ha släppt in två andra män i trappuppgången. Båda tog sig kort därpå in i lägenheten, maskerade med plastmasker för ansiktet.

Rånoffret överrumplades och försökte fly ut på balkongen för att ropa på hjälp. I stället blev han indragen i lägenheten där alla tre gärningsmän misshandlade honom med slag och sparkar. Mannen fick också två elchocker med en elpistol och hotades med kniv.

Rånarna tvingade till sig hans mobil, bankkort och kod innan två av dem försvann från platsen. 19-åringen tejpade offrets armar, ben och mun med silvertejp innan även han lämnade bostaden. Offret lyckades senare hasa sig ut i köket där han kunde göra sig fri och söka hjälp hos en granne. Gärningsmännen tog strax efter rånet ut 7 500 kronor i en bankomat med offrets bankkort.

Polisen gjorde en teknisk undersökning i bostaden men upptäckte också en cigarettfimp utanför entréporten, som undersöktes. På fimpen säkrades 19-åringens dna. Mannen greps i oktober och åtalas nu för grovt rån och övergrepp i rättssak. Han har i förhör erkänt att han deltog vid rånet men hävdar att han utsatts för dödshot och tvingats till gärningen. 

Tillvägagångssättet, där rånare stämmer träff med sina offer via dejtingappar, är känt sedan tidigare. Förra sommaren larmade Stockholmspolisen om en ökande trend av rånmetoden. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!