Domen på tolv års fängelse för mordförsök på en man som sköts i stadsdelen Kvarngärdet i somras står fast.

Offret, en man i 40-årsåldern, sköts natten till den 7 juni, utomhus på en bostadsgård. Han träffades på nära håll av tre skott, varav ett genom halsen. Åklagaren ansåg vid rättegången att det närmast var ett mirakel att offret överlevde.

LÄS MER: Åtalas för mordförsök på bostadsgård

Artikelbild

| Flera gator i området spärrades av efter skottlossningen.

Den misstänkte förövaren, en nu 63-årig man, pekades ut av offret och greps senare samma dag i Helsingborg dit han rest med bil på natten. I mannens bostad hittades ammunition av samma typ som använts vid skottlossningen i Kvarngärdet. Mannens dna säkrades också på en tomhylsa som hittades på brottsplatsen, men något vapen hittades inte.

Den åtalade mannen nekade till att ens ha varit på platsen vid skjutningen, men fälldes av Uppsala tingsrätt i slutet av oktober för mordförsök till tolv års fängelse.

LÄS MER: Fängelse efter skjutning i Kvarngärdet

63-åringen överklagade domen till Svea hovrätt, som inte gör någon annan bedömning än tingsrätten. Enligt hovrätten är det klarlagt att 63-åringens avsikt var att döda offret, som var mycket nära att avlida av sina skador. Straffvärdet för mordförsöket ligger därför mycket nära straffvärdet för ett fullbordat mord, enligt hovrätten, som fastställer tingsrättens dom i alla delar.

LÄS MER: Dömdes för skjutning - vill bli friad

Utredningen har inte kunnat fastställa något klart motiv till gärningen. Männen var bekanta sedan länge men enligt brottsoffret hade gärningsmannen blivit hjärntvättad och haft koppling till en högerextrem islamistisk grupp som kan jämföras med IS. Uppgiften tillbakavisades av den åtalade mannen vid rättegången.