När UNT besöker Systembolaget i Gränbystaden under lördagen är det rejält trångt mellan hyllorna.

– Trenden är mycket alkoholfritt och det gäller såväl vin som öl, berättar butikschefen Pär Lundström. Försäljningen av våra drycker utan alkohol har gått starkt under lång tid och vi ser att de ökar ännu mer i år.

Vad beror det på?

Artikelbild

Georg Papadopoulos, till vänster, räknar med att vara så trött efter allt arbete med kundvagnarna att han inte orkar med något nyårsfirande. T h Pelle Forsberg som är på väg in i Gränbystaden för att nyårshandla.

– Det kanske hänger samman med hälsotrenden och så är det nog många som vill njuta av goda drycker utan att bli berusade, tror Pär Lundström.

Under lördagen är alla kassor öppna i systembutiken och genomströmningen ligger på runt 900 kunder i timmen. Föregående nyårshelg noterade den här butiken det tredje största kundantalet i landet och det ser ut att vara bra fart på försäljningen även i år.

Lisa Björk från Rasbo kommer ut från Systembolaget efter att ha inhandlat såväl champagne som rött vin. Hon ska fira nyår med den närmaste familjen plus ytterligare några anhöriga.

Blir det några smällare vid tolvslaget?

Artikelbild

| Kassorna vid Systembolagets butik i Gränbystaden klarar av att serva ungefär 900 kunder i timmen.

– Jag och hunden säger nej men barnens pappa vill ha raketer. Vi får se hur det blir, svarar Lisa Björk.

Även på ICA Kvantum är det fullt med folk. Försäljningschefen Fredrik Douhan och hans 80 medarbetare räknar med att serva cirka 10 000 kunder den här dagen.

Artikelbild

Pär Lundström vid Systembolaget i Gränbystaden har noterat en ökad försäljning av alkoholfritt inför varje nyår de senaste åren.

– De traditionella nyårsvarorna säljer bra, det handlar bland annat om hummer, oxfilé och kalvfilé, berättar Fredrik Douhan. En tendens är att fler beställer catering till nyårsfirandet.

Ute på parkeringsplatsen sliter Georg Papadopoulos med att dra in en lång radda kundvagnar. Han har jobbat hela julhelgen med vagnarna och räknar med att vara så trött på nyårsaftonen att det inte blir något större firande.

– Jag går väl över till mamma och tar en kaffe, säger han.

Mohamed Abdikadir har åkt in från Heby tillsammans med familjen för att handla. Han ser fram emot traditionell somalisk mat, till exempel sabousa, en slags friterade grönsaksknyten.

Vad hoppas du på inför nästa år?

– Att det blir så säkert i Somalia att jag kan flytta hem igen.