På Upplandsmuseet är det julmarknad och det är trångt om utrymmet. Vid stånden på gården utanför är det mer utrymme. Jenny Backman och barnen Leon och Lilly, 4 och 6 år, har kommit för att handla julpynt och fikabröd inför adventsfikat med grannarna.

– Det är mycket stämning ute i dag, det här påminner oss om det ljusa, säger Jenny.

Hon kör barnen i en cykelkärra, som är pyntad med en ljusslinga. Den väcker viss uppmärksamhet berättar hon.

Artikelbild

Jenny Backman och barnen Leon och Lilly, 4 och 6 år besökte juklmarknaden på Upplands museet.

–  Många ser den och bemöter oss så positivt och säger att den är fin. Så den lyser upp i dubbel bemärkelse.

Ute på gatorna runt omkring flanerar gott om folk runt: en del stannar till vid pyntade skyltfönster, andra går runt med inslagna klappar under armarna och i påsar.

Anna Roos med barnen Evelina och Oliver har tid att njuta av stämningen ute i dag.

– Det mesta av julklapparna är redan klart, säger hon och ser nöjd ut.

Artikelbild

Domkyrkans gosskör sjöng på Stora torget.

Det är fint på stan tycker hon och dottern Evelina.

– Det är mysigt ute och mycket folk.

Artikelbild

Att advent är här och jul på väg syns i skylfönstren.

Mycket folk var det också i Vaksala kyrka på förmiddagen. Första advent är en av kyrkans stora dagar och Vaksala kyrka var i stort sett full.

Efter komminister Sara Nilsson Edströms predikan om hur vårt engagemang och vår vilja att hjälpa våra medmänniskor kan lysa upp i adventsmörkret var det dags för glöggmingel i vapenhuset.

Artikelbild

Slottet var julpyntat inför Allmänna sångens adventskonsert.

– Första advent är en speciell högtid, och det kommer så mycket folk. Det är en väldigt, väldigt viktig dag för kyrkan. Då visar det sig att kyrkan ännu har stor betydelse för människor, säger Meg Larsson, trogen besökare i Vaksala kyrka.

För Jörgen och Gunilla Ulvemalm är det lite annorlunda. De brukar gå till kyrkan på advent, men inte så ofta annars. Men på advent är det ett måste. Förra året var de på Kanarieöarna. Men Svenska kyrkan hade en kyrka att gå till där med, och det gick ju inte att missa. Advent måste firas.

Artikelbild

Vaksala kyrka bjöd på glögg och pepparkakor efter högmässan.

– Alla dessa sångtraditioner är så fina. Då börjar liksom julfirandet, säger Gunilla Ulvemalm.

Sången är för många ett viktigt inslag i adventstider. Inte minst för alla Sveriges många körsångare som Åsa Samuelsson och Christina Swedberg, som sjunger i kyrkokören i Vaksala och Sala Backe, Andreaskören, som stod för sången under högmässan i dag söndag.

Artikelbild

VIlken visa syns i det här skyltfönstret? Kanske Mössens julafton av Alf Pröysen.

– Det är så härliga och glada sånger. Nu känner jag att julen börjar. Och jag har ingen julstress, det har jag slutat med, förklarar Åsa Samuelsson.

Julstress var det sist åhörarna kände i Rikssalen på Uppsala slott. Medan dagsljuset tynade bort utanför sjöng Allmänna sången in adventstiden under konsertnamnet Jul på slottet. Även här var det gott om folk i bänkraderna. I klippet ovan kan du höra hur det lät.