Samarbetsorganisationen för invandrarföreningar i Uppsala, Siu, hade ett två timmar långt program i Vaksalaskolans matsal för nyanlända. Ett 100-tal personer var där. Under året har Siu arrangerat kurser för nyanlända med svaga datorkunskaper och för de som vill lära sig mer grammatik.

– Många saknar kunskap om datorer. Det har fått lära sig hur man använder internet för att fylla i ansökningar och blanketter och hur man tar kontakt med Skatteverket och olika telefonbolag. Genom att kunna det så klarar de sig bättre i det svenska samhället, säger Amil Sarsour, ordförande i Siu.

Många har också gått grammatikkurser för att lära sig bättre svenska, ofta efter att SFI-undervisningen slutat.

Artikelbild

| Lucia var på besök när Siu arrangerade mångfaldsjulbord från åtta länder.

Ebitisam Abou Alkheir, Awosn Alalu, Zakaria Shamma och Sana Koweka har gått kursen och är nöjda.

– Vi fick nya uppgifter varje vecka att göra hemma. Vi har både tränat grammatik och översatt olika texter. Läraren kunde både svenska, engelska och arabiska. Det har varit bra. Vi har lärt oss bättre svenska. Vi kommer att fortsätta, säger de.

Siu har haft ett 50-tal elever under året. 15 av dem fick ta emot diplom för datorkurser de gått och 10 för grammatikkurser.

Under eftermiddagen bjöd Siu också på underhållning, både med sång och en uppvisning i kampsporten Aikido. Därefter anlände ett mindre luciatåg som underhöll med svenska julsånger. När Lucia tågat ut var det dags för julbordet som dignade av allehanda rätter från åtta länder i Mellanöstern.

Artikelbild

| 25 nyanlända fick ta emot diplom för att de gått kurser i grammatik och IT hos SIU under året.

– De ensamkommande först, sade Amil Sarsour och snart ringlade kön lång till mångfaldsjulbordet.