I gassande solsken men bitande kyla avlöste talarna på torget varandra, med i grunden samma budskap: de papperslösa är inga brottslingar som ska jagas. Manifestationen arrangerades av Feministiskt initiativ och tankesmedjan Interfem, koordinerad för att äga rum på samma dag som en rad andra demonstrationer i landet mot REVA-projektet.

Beskedet under fredagen om att gränspolisen i Stockholm nu upphört med de omtalade ID-kontrollerna i t-banan såg flera av de närvarande i Uppsala som ett tecken på att protesterna betalat sig, men ändå ett långtifrån tillräckligt beslut.
– Jag trodde aldrig att jag skulle stå här 2013. Det är ett rättsvidrigt projekt som går emot allt vad demokrati står för, sade Salem Sarsour, som själv kom till Sverige som asylsökande under 1990-talet.

Papperslösa kvinnors situation fick extra mycket fokus dagen efter den internationella kvinnodagen. Stina Svensson från Feministiskt initiativ drog hem applåder när hon sade att kvinnorna inte bara är på flykt undan krig och förtryck i sina hemländer, utan också måste kämpa mot sexuellt våld i Sverige.

REVA, ett nationellt utvecklingsprojekt mellan Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården, inleddes på regeringens uppdrag redan 2009, men hamnade i rampljuset i februari i år när kontrollerna i tunnelbanan tog fart. Syftet är att effektivisera utvisningarna av personer som nekats uppehållstillstånd i Sverige. Även från politiskt håll har kritiken mot projektet varit hård.

Artikelbild

| Reva

Se även 24UNT:s inslag om dagens demonstration.