Miljöpartiets riksdagslista för Uppsala län toppas av partiets nuvarande riksdagsledamot Niclas Malmberg. Maria Gardfjell, som redan tidigare sagt att hon till valet satsar på riksdagen i stället för att fortsätta som kommunalråd, står på andra plats.

I dag är det bara Socialdemokraterna och Moderaterna som har mer än ett mandat från Uppsala län i riksdagen. Och med dagens opinionssiffror skulle det vara en smärre sensation om Miljöpartiet klarade mer än att behålla sitt nuvarande riksdagsmandat från länet.

– Jag har själv bett om att stå som nummer 2. Det är naturligt att den nuvarande riksdagsledamoten toppar listan. Och jag är medveten om att med nuvarande opinionssiffror så behöver vi två starka kandidater från länet för att vi ska få in en i riksdagen, säger Maria Gardfjell.

Funderade du aldrig på att fortsätta som kommunalråd om du inte lyckas nå riksdagen?

– Vi har rotationsprinciper inom Miljöpartiet. Och jag har suttit tre mandatperioder i kommunfullmäktige, och då är det dags att söka sig vidare.

Vad har du för reservplan om du inte kommer in i riksdagen?

– Som politiker måste man alltid ha en plan B. Och om jag inte kommer in får jag söka ett jobb. Det är inte svårare än så och inget jag funderar på nu. Men jag siktar på att vinna valet och räknar med att få ett och annat kryss. Det är väljarna som avgör, säger Maria Gardfjell

Samtidigt fastställdes även listorna till landstingsvalet. Regionrådet Malena Ranch, som i dag även är ordförande i vårdstyrelsen, toppar där listan för den mellersta valkretsen, som bland annat omfattar Uppsala. Södra valkretsen toppas av Annika Forsell från Enköping och den norra valkretsen av Jenny Lundström från Tobo.