Under måndagen rapporterade tidningen Dagen att Filadelfiaförsamlingen i Knutby avvecklar sin verksamhet. Orsaken ska enligt tidningen bland annat vara bristande medlemsunderlag. På tisdagen gör sig försommarvärmen påmind och en svag bris blåser genom korsningen vid matvarubutiken.

Kunder går in för att köpa mat och på frågan om de hört att församlingen har lagts ned säger flera att man ”läst om det”. Flera uttrycker även förvåning över beslutet. En kvinna berättar att hon hörde nyheten på radio under tisdagsmorgonen och tycker att känslorna inför beskedet är blandade. Å ena sidan har det funnits en Filadelfiaförsamling i Knutby i 97 år, att den försvinner tycker hon är tråkigt. Å andra sidan säger hon att det är ganska skönt att dramatiken kopplat till församlingen kanske kan få ett avslut. Per-Olov Karlsson bor någon kilometer utanför Knutby och har åkt in till byn för att handla.

– Jag blev egentligen lite förvånad över att man plötsligt skulle slå igen. Det måste ha varit fler som har lämnat än man trott.

Artikelbild

| Filadelfiaförsamlingen har funnits i Knutby sedan 1921.

Hur tror du att nedläggningen kommer att påverka bygden?

– Jag tror inte att det kommer göra någon större skillnad, möjligen att de som bor kvar kommer söka sig till någon annan församling. Men det blir ju så här när det bara finns ett fåtal som är kvar och är aktiva, då funkar det ju inte att fortsätta.

LÄS MER: Skotten som skakade Knutby

Men det märks att Knutbydramat för lite mer än fjorton år sedan har satt sina spår. En kvinna som vi träffar summerar åren: "Jag är så otroligt trött och less på alla frågor om församlingen". Per-Olov Karlsson säger att han genom åren har funderat en del på det som inträffat och att man tappat medlemmar kanske inte är så konstigt.

– Det är klart att det blir rykten när det sker något sådant, och det gör ju också att folk försvinner.

Hur har du tänkt kring det som hänt genom åren?

– Jag har tagit alla rykten med en nypa salt, det blir så mycket snack. Jag kan inte påstå att jag har brytt mig särskilt mycket. Det påverkar inte vardagen. De personer man känner som bor i närheten pratar inte heller om det längre.

Även om församlingen väljer att avsluta sin verksamhet verkar ärenden kopplade till Knutby inte vara helt avslutade. I september förra året lämnades en anmälan om flera misstänkta brott in till polisen. Som tidningen har berättat tidigare figurerar flera tidigare församlingsmedlemmar i utredningen. Enligt kammaråklagare Tomas Eriksson återstår förhör med flera personer i ärendet. Först därefter tas beslut om någon ska åtalas och det väntas ske först efter sommaren.

Vi har utan framgång sökt företrädare för församlingen.