Klockan tre började det. På scenen: Pauline, Hasse och Grosse. På torget: Ett tusental förväntansfulla barn, barnbarn, syskon, kompisar, föräldrar och mor- och farföräldrar. Mitt på torget: Uppsalas gigantiska julgran i full skrud.

Redan ett tag innan tre kom de första barnvagnarna rullande.

En av dem styrde Ida Hellman som var där med sin mamma Inger Eidenert, Uppsala, och de tre barnen Agnes tre år och bröderna Alve och Elias två månader. De hade åkt från Knivsta för att dansa på Vaksala torg.

Artikelbild

| Snart börjar det. Agnes Hellman med mormor Inger Eidenert och mamma Ida Hellman var tidigt på plats.

– Vi har redan dansat kring granen en gång hemma i Knivsta och nu passade vi på att göra det en gång till här i Uppsala, säger Ida Hellman.

Agnes är lite blyg, men hoppas att få dansa små grodorna och jungfru, jungfru kär som hon nynnat på under dagen. Småbröderna får nöja sig med att lyssna. Kanske kan de vara med och dansa nästa år, hoppas Inger Eidenert.

– Jag tycke det här är ett jättefint arrangemang. Det är både kultur och tradition och det är gratis så att alla kan vara med. Ingen behöver stängas ute på grund av att det kostar pengar. Och så är alla generationer med, säger hon.

Gudrun Andersson från Uppsala hade tagit med sig barnbarnen Neo, Miranda och Vincent.

Artikelbild

| Förväntansfulla. Gudrun Andersson från Uppsala hade tagit med sig barnbarnen Neo, Miranda och Vincent Andersson till julgransplundringen på Vaksalatorg.

– Vi var här förra året också. Det ska bli jättekul både att dansa och få godispåse efteråt, säger Miranda.

För Gudrun minner julgransplundringen om svunna tider. Hon brukade gå hit med sina barn och dansa ut julen. Men det var för 40 år sedan.

Artikelbild

| Runt runt. Med kända svenska julvisor dansades julen ut på Vaksala torg.

– Det var fullt med folk och mycket snö. Så det här är tradition för mig som farmor, skrattar hon.

Kort efter började dansen. Det behövdes två ringar runt granen för att alla skulle få plats. Ändå var det trångt. Alla rättade dock in sig i leden.

Artikelbild

| Dansen går. Två ringar blev det runt granen för att alla skulle få plats.

När dansen var över var det dags för plundringen. Arrangören Uppsala Citysamverkan i samarbete med Uppsala kommun hade laddat upp med 350 godispåsar till barnen.

– Förra året hade vi arrangemanget på Dragarbrunnstorg. Men det blev så mycket folk så att torget inte räckte till och det var lite farligt med alla bilar som åker där. Nu har vi flyttat hit där det finns gott om plats, säger Lisa Thörn från Uppsala citysamverkan.

Artikelbild

| Små grodor. Det var gott om barn och alla hade kul när julen dansades ut.

När musiken tystnat och godispåsarna var uppätna startade också nedmonteringen av stans alla julprydnader. Under den kommande veckan ska de större jularrangemangen i city tas ned - kärlekens träd, örnen, den lysande tronen och de röda bollarna som pryder träden vid Fyrisån.

– Den 22 januari ska allt vara borta. För nu är julen slut, säger Lisa Thörn.