En septembermorgon förra året ringde en man i 65-årsåldern till polisen och berättade att han slagit sin äldre granne i huvudet med ett däckjärn – ett verktyg som används för att demontera bildäck. Överfallet skedde i männens trappuppgång i Uppsala. Den 84-årige mannen som gick med rullator fick en kraftig sårskada i huvudet.

LÄS MER: Slog 80-åring i huvudet

Gärningsmannen hävdade redan i larmsamtalet att han gått i sömnen och inte varit medveten om att han gav sig på grannen, som han inte kände sedan tidigare. 65-åringen nekade till brott eftersom han inte haft något uppsåt till att misshandla grannen.

Till en början lutade polisen år att mannens berättelse kunde stämma, men efter en undersökning av innehållet i hans dator ändrades bilden. Där fanns bland annat en artikel om rättsfall där misstänkta hävdat att de gått i sömnen. Artikeln hade laddats ned kvällen innan överfallet på grannen. Även andra sökningar om sömngångare hade gjorts i datorn.

En Uppsalaprofessor i psykiatri, expert på sömnstörningar, ansåg att den åtalade mannens berättelse var osannolik och pekade bland annat på att mannen direkt efter händelsen själv slagit larm och hävdat att han gått i sömnen. Det normala är att sömngångare efter uppvaknandet inte förstår vad som skett och inte på lång tid kan förklara sina handlingar. Experten hade heller aldrig stött på ett fall där en sömngångare klätt på sig och beväpnat sig med ett tillhygge.

Tingsrätten lade stor vikt vid expertutlåtandet och slog fast att 65-åringens uppgift om att han gått i sömnen var motbevisad. I stället ansågs mannen ha agerat med uppsåt. Han dömdes för grov misshandel till fängelse i ett och ett halvt år. Han dömdes också att betala skadestånd på 27 000 kronor till offret.

LÄS MER: Skyllde misshandel på sömngång

65-åringen överklagade och ville frias men hovrätten fastställer nu domen på alla punkter och instämmer i tingsrättens bedömning av bevisningen. Svea hovrätt konstaterar dessutom att ett vittne i trappuppgången berättat att 65-åringen direkt efter slaget stoppade ned däckjärnet i sin jacka. Även det talar för att han inte var i ett sömntillstånd, enligt domstolen.