Under februari och mars överfölls flera kvinnor nattetid eller tidiga morgnar i centrala Uppsala när de befann sig utomhus, ofta på väg hem. Kvinnorna drogs omkull av en okänd gärningsman som försökte dra av deras kläder. I flera fall berättade kvinnorna att förövaren försökt kyssa dem på munnen eller halsen.

En 30-årig man greps, ursprungligen misstänkt för fem våldtäktsförsök. Mannen har hela tiden nekat till misstankarna. I fyra av fallen har nu polisutredningarna lagts ned:

– Det har varit svårt att få fram tillräckliga bevis, som det ofta är i den här typen av fall. Vi har vidtagit alla relevanta utredningsåtgärder men kommer inte vidare, säger kammaråklagare Liselott Herschend.

30-åringen stod på måndagen inför rätta i Uppsala tingsrätt för det återstående fallet, våldtäktsförsöket på en ung kvinna på Drottninggatan i Carolinabacken tidigt på morgonen 3 mars. Kvinnan berättade i rätten att hon var på väg hem strax före klockan tre på natten. När hon passerade ett elskåp intill trottoaren fick hon plötsligt en känsla av obehag.

– Jag vänder mig om och sedan minns jag det bara som en smäll när han tar tag i mig och jag faller i backen, berättade kvinnan.

Under promenaden talade hon med sin pojkvän i mobiltelefonen. När gärningsmannen dragit omkull henne skrek hon flera gånger namnet "Carolinabacken", så att pojkvännen kunde larma polisen till platsen.

LÄS MER: Kvinna överfallen

I domstolen berättade kvinnan samlat och sakligt om överfallet. Samtidigt som gärningsmannen drog i hennes kläder och pussade henne i ansiktet och på halsen försökte hon slå och sparka för att få bort honom:

– Jag känner att mina krafter börjar ta slut men plötsligt släpper han sitt tag om mig och springer, berättade kvinnan.

I samband med att mannen gav upp dök en annan kvinna upp i Carolinabacken, som hann få en skymt av den flyende förövaren. När polis kort efteråt anlände hade gärningsmannen försvunnit. Sökandet i omgivningarna blev resultatlöst.

Kvinnan skadades inte fysiskt men berättade i tingsrätten att hon påverkats starkt av händelsen och nu är rädd för att gå ut i mörker, har stora sömnsvårigheter med återkommande mardrömmar och har haft svårt att sköta sitt jobb.

– Det sista jag ser innan jag somnar är hans ögon, förklarade kvinnan.

Vid fotokonfrontationer har varken kvinnan eller vittnet kunnat göra några klara utpekanden av en gärningsman, men när brottsoffret på måndagen satt mitt emot den åtalade 30-åringen i rätten pekade hon ut honom som förövaren.

– Nu när jag ser honom är jag säker, förklarade kvinnan.

LÄS MER: Misstänkte mannen tidigare anhållen

Åklagarens starkaste bevis är resultatet av en dna-analys från den topsning som polisen gjorde där gärningsmannen försökt kyssa kvinnan. Den gav starkast möjliga träff mot 30-åringen. En kontroll av mannens mobiltelefon och busskort visar att han befunnit sig i centrum tidigt den aktuella morgonen. I polisförhören hävdade mannen först att han åkt hem och sovit efter jobbet, runt midnatt. Senare har han förklarat att han tog sig tillbaka till centrum under natten för att kontrollera sitt busskort, och sedan åkte tillbaka hem.

Åklagaren redogjorde också för polisens tidigare ingripanden mot mannen i Uppsala, efter uppgift om att han ofredat kvinnor.

Mannen nekar till brottsmisstanken och förklarade i tingsrätten att han inte varit på brottsplatsen den aktuella kvällen eller natten. Hans försvarare, advokat Anette Der Danielian, reste flera frågetecken kring dna-topsningen efter överfallet. Hon pekade bland annat på olika uppgifter i förundersökningen kring provtagningen:

– Frågan är om det skett en kontaminering, det vet vi inget om, summerade försvararen.

Hon saknade också åtgärder i utredningen för att kontrollera om det fanns annan dna eller andra spår på kvinnans kläder. När beskedet kom om fyndet av 30-åringens dna lades analysarbetet ned, enligt försvaret.

Hon avslutade med tre raka frågor till sin klient – om han överfallit kvinnan, om han försökt våldta någon och om han befunnit sig på brottsplatsen den aktuella kvällen. Mannens svar var nej i samtliga fall.

LÄS MER: Polisen kände igen misstänkt

30-åringen blev intressant för polisen natten efter överfallet i Carolinabacken, sedan han följt efter och tilltalat en främmande kvinna, bara en kort sträcka från brottsplatsen. Polisen hade förstärkt sin bevakning i området och en patrull blev vittne till mannens agerande. Det ledde till att han förhördes och topsades. När dna-resultatet kom greps han och har sedan dess suttit häktad. Domen meddelas senare.