Mannen stod åtalad för två våldtäktsförsök och nio fall av sexuellt ofredande, men har hela tiden nekat till brottsmisstankarna. 23-åringen har suttit häktad sedan 15 februari medan utredning och rättegång pågått. När huvudförhandlingen avslutades på fredagen släpptes han. Tingsrätten slog fast att det inte längre finns skäl att hålla honom häktad. Flera anhöriga till mannen som följde avslutningen mötte beskedet med glädje och lättnad.

Tingsrättens dom meddelas senare och rätten ger ingen närmare motivering till sitt beslut att släppa mannen. Både åklagaren och försvararen konstaterar att frisläppandet inte ger någon säker fingervisning om den kommande domen:

– Men rätten bedömer uppenbarligen att det inte finns någon flyktfara eller fara för återfall i brott. Det var också vad jag pläderade för, säger 23-åringens försvarare, advokat Stefan Wallin.

LÄS MER: Misstänkt serietafsare åtalas

Innan dess hade kammaråklagare Pontus Melander summerat bevisningen mot 23-åringen och dragit slutsatsen att han är skyldig till samtliga fall av sexangrepp. I två av fallen bedöms gärningarna varit så allvarliga och närgångna att mannen ska dömas för våldtäktsförsök. Bland bevisen lyfte åklagaren fram gps-positioneringar av mannens mobiltelefon och hans tjänstebil:

– Man kan se att NN (23-åringen) är på nästan samtliga platser när brotten begås. Det är ett mycket tydligt mönster, hävdade åklagaren.

Åklagarens trumfkort är ett dna-prov från en klänning som en av de attackerade kvinnorna burit. Mot alla odds spårades en mindre mängd dna som visade sig komma från 23-åringen:

– Han har inte ens försökt förklara hur det hamnat där, sade åklagaren, som yrkade på fängelse i minst två och ett halvt år för gärningarna.

LÄS MER: Karta - här ofredades kvinnorna

Försvararen hade en helt annan bild av gps-spårningarnas resultat. Han gick igenom dem punkt för punkt och slog fast att den exakta tidpunkten när kvinnorna blivit påhoppade i flera fall är oklar. Därmed finns det, enligt försvaret, stort utrymme för att mannen inte varit på brottsplatsen vid händelsen, även om han befunnit sig i området. I ett fall där en kvinna antastades i Kåbo friar mobilspårningen i själva verket mannen, enligt försvaret:

– Brottet skedde troligen 17.56 eller 17.57, men hans mobil kopplar upp mot en mast i Kvarngärdet 17.58, på helt andra sidan staden. Det är fysiskt omöjligt att han var där och därmed måste rätten väga in att det finns en alternativ gärningsman, sade Stefan Wallin.

Mannen har förklarat att munskyddet han bar när han greps var ett skydd mot kylan men har inte kunnat ge någon förklaring till dna-träffen. Försvaret anser inte att det binder honom till brottet:

– Det finns en mängd alternativa förklaringar. Han kan ha spottat på en bänk eller slängt en fimp där hon senare satt sig.

LÄS MER: Polisen söker man som sexofredat kvinnor

Försvararen pekade slutligen på att ofredanden skett även när 23-åringen suttit häktad. I början av mars häktades en man sedan en kvinna ofredats av en blottare med mask. Försvarets slutsats är att 23-åringen ska frias på samtliga åtalspunkter.

Kvinnorna som utsatts för serietafsaren har påverkats starkt av händelserna:

– De beskriver att de är rädda att gå ut, tittar sig över axeln och blir rädda när de hör fotsteg. Vissa drömmer mardrömmar, berättade kvinnornas målsägandebiträde, advokat Kronje Samuelsson.

LÄS MER: Sexofredaren – detta har hänt