En dag i somras blev 45-åringen avslöjad på bar gärning när han försökte klippa upp låset till en parkerad elcykel på Salagatan i Uppsala. Mannen försvann från platsen på en annan elcykel men upptäcktes kort därpå av en polispatrull och greps. En kontroll visade att den cykel mannen färdades på hade stulits från ett cykelförråd vid ett varuhus i Boländerna, som utsatts för upprepade cykelstölder.

Vid en husrannsakan i mannens bostad och källarförråd hittade polisen flera stulna elcyklar, cykelbatterier och en stor mängd verktyg, bland annat kompressor, våtdammsugare, bultpistol och flera elsågar. En undersökning visade att de flesta verktygen anmälts stulna från olika byggarbetsplatser i Uppsala. Värdet på allt stöldgods som tagits i beslag beräknas till närmare 200 000 kronor.

45-åringen åtalas nu för fyra fall av stöld samt stöldförsök och häleri. Mannen har erkänt vissa av gärningarna men nekat till brott i andra fall och förklarat att han köpt vissa verktyg och cyklar på loppisar och på nätet.