Mördad man hade tidigare hotats med vapen

Den man som sköts till döds i Slavsta i vintras hade tidigare hotats av en okänd man med vapen.

En 58-årig man sköts till döds utanför sin bostad i vintras. Polisen lämnar nu nya uppgifter om utredningen.

En 58-årig man sköts till döds utanför sin bostad i vintras. Polisen lämnar nu nya uppgifter om utredningen.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala kommun2019-09-25 13:21

En 58-årig man sköts till döds utanför sin bostad på Stålgatan sent på kvällen den 16 februari i år. Polisen avslöjar nu att samme man hotades med vapen på kvällen den 30 januari, inte långt från sin bostad. Utredarna ser ett direkt samband mellan hotet och mordet och hoppas nu få in vittnesuppgifter om den okände mannen som låg bakom hotet. Polisen utesluter inte att han är identisk med mördaren:

– Vi ser det inte som en slump att offret först hotas med vapen och sedan skjuts till döds några veckor senare. Tillvägagångssätt, signalement och andra uppgifter talar för ett samband, säger Cecilia Winblad, chef för polisens avdelning för grova brott. 

Vapenhotet inträffade vid 22-tiden när 58-åringen i bil passerade ett övergångsställe nära sin bostad. Den okände mannen klev ut framför bilen och riktade ett vapen mot honom.

Redan tidigare har polisen berättat att man är intresserad av iakttagelser från kvällen den 30 januari. Då larmade två bilister om att de sett en man med vapen i området.  

Polisen vill också komma i kontakt med en kvinna som efter skjutningen i februari körde förbi brottsplatsen i en mörk Volvo. Man tror att hon kan ha värdefulla vittnesuppgifter om gärningsmannens flyktbil. 

Polisen avslöjar nu också att ett vapen hittades av en privatperson utomhus, kort tid efter mordet. Vapnet har skickats för spårsäkring och analys. Enligt polisen har utredningen gått framåt och flera personer har lämnat uppgifter i förhör för att hjälpa till att lösa fallet. 

58-åringen hade strax innan mordet anlänt till sitt bostadshus i bil tillsammans med sin dotter. När han klev ur bilen sköts han med flera skott. Polisen berättar att gärningsmannen efter skottlossningen sprang till en väntande mindre bil i mörk eller röd färg och flydde genom att köra på cykel- och gångvägar mellan Stålgatan och Fålhagsleden.

– Vittnesuppgifter gör att vi är säkra på att det var gärningsmannen som färdades i bilen, säger Cecilia Winblad.

Hittills har ingen misstänkt frihetsberövats. Polisen har hört mannens anhöriga och bekanta, boende i grannhusen och vittnen som befann sig i området. Tidigt fanns uppgifter om att polisen sökte en personbil som färdats på gång- och cykelbanor nära brottsplatsen.

Senare berättade polisen att de var intresserade av att få kontakt med vittnen som gjort iakttagelser från området på kvällen den 30 januari, drygt två veckor före mordet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!