Omgivna av uppstoppade djur och ett och annat skelett presenterade Miljöpartiet sitt valprogram på Biotopia i Uppsala.

– Det här är en stor dag för oss, sade kommunalrådet Rickard Malmström när han inledde presskonferensen.

Hans uppfattning är att Uppsala är på god väg att bli en hållbar stad. Och med ett fortsatt förtroende utlovas ännu fler cykelvägar och en utbyggd kollektiv- och spårtrafik.

Artikelbild

| Rickard Malmström, (MP) kommunalråd i Uppsala.

– De som verkligen behöver bilen ska kunna resa klimatsmart. De andra ska lättare kunna gå eller cykla, säger Rickard Malmström.

När det kommer till familjepolitiken vill partiet se ett ökat utbud av föräldrautbildningar och familjecentraler. Förskolans pedagogiska bussar för utomhuspedagogik ska testas i grundskolan och med parollen "en barnvänlig stad" ska de minstas behov alltid stå i fokus.

– När det byggs nya skolor vill vi säkra skolvägarna och göra dem bilfria, säger Linda Eskilsson, som kandiderar till en kommunalrådspost efter avgående Maria Gardfjäll.

Hon framhöll en satsning på ungas psykiska hälsa som ett av partiets viktigaste vallöfte. En väg till bättre samverkan mellan olika aktörer kan bestå i att involvera skolans elevkår, som ofta har god kännedom om elevernas hälsa. Därutöver vill hon att barngrupperna i förskolan minskar. Och vissa personalgrupper i kommunen ska få förkortad arbetstid och fysisk aktivitet på jobbet, som ett led i att säkra personalförsörjningen.

Artikelbild

| Niclas Malmberg (M) riksdagsledamot för Uppsala län.

Samtliga vallöften har ett förbehåll. För att genomföra dem krävs en fortsatt rödgrön regering, poängterade riksdagsledamoten Niclas Malmberg.

– Det behövs ett starkt statligt stöd för att genomföra vårt program. Däremot ser vi inga behov av att höja skatten, sade han.