Höstens val blev något av en katastrof för Miljöpartiet. I Uppsala, där MP tidigare stått starkt, gick det sämst i hela landet. Ett av MP:s riktigt starka fästen är studentkvarteren i Rackarberget och Flogsta. Där nära nog halverades inflytandet.

Vad beror det på?

Frågan är inte lätt att besvara. Men Magnus Åkerhjelm, som håller på att flytta in hos en kompis på Rackarberget, gör ett försök. Han tror att fokus hamnade för mycket på annat än miljöfrågorna.

Artikelbild

| Jordy Kanange tror att många ser MP som ett enfrågeparti.

– Det blev mycket SD i valrörelsen och då kom miljön i skymundan, trots sommarens bränder. Dessutom fick man läsa mycket om att MP backar. Kanske är det också så att folk mer hakar på de sociala medierna och deras agendor och då kan fokus skifta snabbt, i alla fall i de yngre generationerna, säger han.

Karin Forsman håller, till skillnad från Magnus Åkerhjelm, på att flytta från Uppsala. Hon är klar med studierna i juridik och tänker sig en framtid i Stockholm. Nu röjer hon som bäst ur lägenheten.

– Jag försöker tänka på miljön och har skänkt så mycket som möjligt till Myrorna, säger hon.

Karin Forsman röstade på Miljöparitet vid valet 2014 - men inte i år.

Artikelbild

| Mikael Persson tror att MP blev överkörda i samarbetet med Socialdemokraterna.

– Jag tycker att välfärdsfrågorna är viktiga och försökte driva politiken lite mer åt vänster i det här valet. Miljön är inte oviktig men mer en internationell fråga, eller en fråga för EU,säger hon.

Många av hennes kompisar röstar på MP och det har varit mycket snack under valrörelse om att partiet inte kunna föra fram sin politik när de regerat med Socialdemokraterna.

Artikelbild

| Magnus Åkerhjelm tror att för mycket fokus hamnade på annat än miljöfrågor.

– Vissa röstar ideologiskt. Andra bara fyra år framåt.

Kommer du att ändra dig igen?

Artikelbild

| Julia Ström tror att MP förlorat en hel del på att andra partier också gjort miljöfrågorna till en större del av deras politik.

– Om jag ska tänka ideologiskt så kommer jag tillbaka till MP, säger Karin Forsman.

Även Julia Ström som läser statsvetenskap, tror att skillnaden är stor mellan de som röstar på MP av ideologiska skäl och de som lockas av enskilda frågor.

Artikelbild

| Jannie Mcmillen med sonen Sandor tycker det är konstigt att klimatfrågan dog ut, trots sommarens hetta och bränder. "Folk brukar ju gå igång på katastrofer", säger hon.

– Jag har flera vänner som röstar på MP. De som tagit till sig miljöfrågorna i sin vardag, som kanske är vegetarianer och har skapat sig en livsstil med miljöprofil fortsätter rösta på partiet. Andra kan ha lagt sin röst på MP för att det varit lite poppigt, och då är det lättare att byta parti, säger hon.

Julia Ström tror att MP till en del kan ha förlorat på att övriga partier har gjort miljöfrågorna till en tydligare del av sin egen politik.

– Då sticker inte MP ut på samma sätt som förr. Värmen och sommarens skogsbränder gynnade partiet under en period. Men när det värsta var över försvann bara intresset och andra frågor hamnade i fokus - underligt, säger hon.

Vad tycker du själv?

– När jag tänker på MP så tänker jag ju på miljöfrågor. Men det finns också mycket annat som sjukvård, invandring och skola som andra partier har högt på sin agenda.

Mikael Persson, som studerar till lärare tror, liksom många andra, att MP blev överkört i samarbetet med Socialdemokraterna.

– Det ledde till att de inte fick igenom sin politik. Jag tror också att många kan ha gått från MP och taktikröstat på andra rödgröna partier för att motverka att SD skulle få för mycket makt, säger han.

I bekantskapskretsen finns flera som tänkte överge MP när de hamnade nära riksdagsspärren.

– De ville inte ödsla bort sin röst på ett parti som ändå inte skulle komma in i riksdagen.

Jordy Kanange, som läser kommunikationsvetenskap, har samma erfarenhet.

– När vi pratade politik inför valet så handlade det mycket om att MP höll på att åka ur riksdagen. Klimatet är viktigt men om partiet hade uppfattats ha en bredare politik så hade nog folk intresserat sig mer. Många ser nog MP som ett enfrågeparti, säger han.