Som ni kunde läsa om i tidningen i februari var Nanna Sveins­dóttir från Uppsala i akut behov av en nackoperation. Men den vården hon behövde fanns inte i Sverige.

Nu har Nanna opererats i Barcelona.

– Operationen har lyckats väl. Redan efter några dagar kände jag skillnad. Jag pratar tydligare och är mer skärpt. Min smärta i ryggen har minskat efter operationen och jag har inte längre ”blixtar” i huvudet. För första gången på ett år har jag kunnat sova utan sömntabletter, vilket tyder på att trycket på hjärnstammen minskat.

Artikelbild

| Dag åtta efter Nannas operation. "Jag känner mig som Nanna igen. Klar i huvudet och ingen hjärndimma."

Med tre neurokirurger närvarande stelopererades Nanna från skallbasen och två kotor ned, för att sedan gå in och frilägga nerver och sätta in två diskproteser i nacken.

Hur har det varit att åka till Barcelona för operation?

– Det som gjort störst intryck på mig är de möten jag haft med andra svenskar som är här av samma anledning. Som mest har vi varit sju svenskar samtidigt! Vi är vårdflyktingar som tar lån, gör Facebookinsamlingar och möts i Barcelona för att rädda våra liv. En ohygglig upplevelse som jag inte önskar någon, men ändå är glad att jag får dela med andra.

Hur ser du på framtiden nu?

– Tyvärr har jag min tinnitus kvar. Och man har funnit att jag har kraftiga förträngningar av de stora halsvenerna, vilket måste utredas vidare.

– Oron nu handlar mest om att komma hem med en nyopererad nacke och om de nya allvarliga fynden, utan att ha någon som helst förankring i den svenska vården. Men jag skall göra som jag brukar och vara den obotliga optimist som jag är. Med 700.000 kronor i nya skulder planeras nu ännu en stödgala i Uppsala med fantastiska artister.